Brancheorganisation: Blå finanslov er et hak i tuden på grøn omstilling

Den grønne omstilling tager tre skridt tilbage med de besparelser på området, der netop er blevet vedtaget med regeringens blå finanslov for 2016. Det mener brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, som har knap 400 fjernvarmeværker som medlemmer.

Hverken grøn forskning, geotermi eller varmepumper nyder godt af regeringens finanslov for 2016.

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener, Finansloven er tre store tilbageskridt for den grønne omstilling.

– Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Danmark har nu en førerposition, når det kommer til energiteknologi. Den risikerer vi at sætte over styr, når man både sparer på forskning og udviklingsprogrammer for både varmepumper og geotermi, siger Kim Mortensen.

Han henviser dermed til besparelserne på EUDP-programmet, Energistyrelsens varmepumpe-rejsehold og forsikringsordningen for geotermi.

EUDP-programmet støtter ny energiteknologi og har været med til at øge væksten og eksporten i energisektoren, viste en nylig rapport fra Energistyrelsen, der slog fast, at hver krone investeret gav et afkast på 2,50 kroner.

Energistyrelsens rejsehold, der skulle hjælpe varmepumper på vej i fjernvarmen, spares også væk. Rejseholdet havde fået to puljer på 27,5 millioner kroner til at støtte varmepumpeprojekter, men kun første pulje når at blive fordelt. Rejseholdet nedlægges fra nytår.

– Og det er jo helt sort, når man netop gerne vil udnytte mere af vores vindkraft herhjemme. Der ville varmepumper i fjernvarmen virkelig kunne gøre en forskel, siger Kim Mortensen.

I flere andre lande er man meget længere fremme med geotermi. I Danmark skulle en forsikringsordning give geotermisk varme et gennembrud, men ordningen på bare 20 millioner er sparet væk.

– Det er et lille beløb, men det ville have haft stor betydning for vores medlemmer, når de skulle kaste sig ud i et geotermi-projekt, siger Kim Mortensen og påpeger, at der næppe er nogen, der vil forsøge sig med geotermi nu på grund af den økonomiske risiko, der er ved en geotermi-boring.

Lykkes boringen, er geotermisk varme ellers en grøn og vedvarende varmekilde.

Muligheder uden om finanslov
Kim Mortensen peger på, at der dog er mulighed for at løse flere energipolitiske problemer, der ikke vedrører finansloven.

– Trods dagens tilbageskridt for varmepumperne, er der mulighed for at tage et vigtigt skridt fremad, hvis varmepumper – lige som solvarme – kan tælle med som energibesparelser. I øvrigt et greb, der kan gøres uden om finansloven, bemærker Kim Mortensen.

Direktøren i Dansk Fjernvarme ser frem til, at politikerne snart finder en løsning på grundbeløbet, der udløber i 2019, og PSO-afgiften, der skal ændres inden 1. januar 2017. En deadline, Danmark har fået fra EU, da ordningen er i strid med EU-reglerne.