Privatskolerne kæmper med økonomien – forældrene betaler regningen

De danske privatskoler kæmper i stigende grad med at få økonomien til at hænge sammen. Det er særlig faldende tilskud fra staten og øgede omkostninger til personale og administration, der sætter privatskolernes økonomi under pres. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Deloitte.

– Den gode nyhed for privatskolerne er, at elevtallet stiger år for år. I 2014 gik 2,5 pct. flere børn i privatskole end forrige år. Samtidig oplever færre og færre privatskoler et faldende elevtal, siger partner i Deloitte Klaus Tvede-Jensen, der er ekspert i skolernes økonomi.

På trods af den stigende popularitet har mange privatskoler oplevet et faldende overskud. Ifølge Klaus Tvede-Jensen skyldes det blandt andet højere udgifter til undervisning og administration:

– I gennemsnit faldt overskuddet med hele 59 pct. i sidste regnskabsperiode sammenlignet med den forrige. Samtidig kan vi se, at udgifterne til især lærerløn er steget betragteligt. Det skyldes ikke mindst skolereformens krav om flere undervisningstimer pr. klasse, som altså nu sætter sit tydelige præg på regnskaberne, siger han.

Ved siden at stigende omkostninger kæmper privatskolerne også med faldende tilskud fra staten:

– I 2012 dækkede statstilskuddet 70 pct. af privatskolernes indtægter. I 2013 dækkede det 69 pct. og i 2014-regnskaberne kun 68 pct. Selv om det måske virker som et mindre fald, har det store konsekvenser for skolernes økonomi, eftersom tilskuddet er klart den største indtægtskilde, siger Klaus Tvede-Jensen.

For at få økonomien til at hænge sammen har mange skoler været nødt til at kræve højere skolepenge. Dermed er det altså forældrene, der i sidste ende kommer til at betale.

– Det er klart, at når tilskuddet falder, og omkostningerne stiger, så er der kun én gruppe tilbage til at bidrage til pengekassen, og det er forældrene. Derfor ser vi også, at de indbetalte skolepenge vokser fra år til år. Alene de sidste fem år er de steget med næsten 20 pct., siger Klaus Tvede Jensen.