Forskere advarer: Så farlige er hormonforstyrrende stoffer

Grænseværdierne på en række hormonforstyrrende stoffer er alt for lave, advarer danske forskere nu om. Derfor vil Enhedslisten nu fremsætte lovforslag om helt at forbyde en række af dem. Det skriver Søndagsavisen.

Misdannede kønsorganer, lav sædkvalitet og fertilitet og risiko for kræft. Det er nogle af de effekter af hormonforstyrrende stoffer, som danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet har fundet hos rotter. De samme tendenser, der er i stigning hos mennesker.

Det er den såkaldte kombinationseffekt eller cocktaileffekt, der har påvirket rotterne i meget uheldig retning.

– Hos hanrotten betød kombinationseffekten, at den havde totalt spaltet penis, og det er slet, slet ikke noget, rotter skal have, siger professor på DTU Ulla Hass i en høring i Folketinget ifølge Søndagsavisen.

Det er EU’s agentur EFSA, der fastsætter græseværdierne for stofferne som eksempelvis bisfenol a, ftalater og flourstoffer, der er tilladt i en lang række forbrugerprodukter. Men forskerne har nu advaret politikerne om, at grænseværdierne er alt for lave.

– På baggrund af det mener vi, at EFSA’s grænseværdier ikke er lave nok til at beskytte mod de hormonforstyrrende effekter, forklarer Ulla Hass.

Problemet er, at EFSA kun ser på effekten af et stof ad gangen og ikke på kombinationseffekten.

Derfor har Enhedslisten nu fremsat en række beslutningsforslag i Folketinget om at forbyde de værste stoffer uden om EU’s lovgivning.

– I 30 år har vi vidst, at ftalater er farlige, og vi kan ikke vente mere på EU, som er så påvirket af kemiindustriens lobbyister, siger miljøordfører for Enhedslisten Maria Gjerding til Søndagsavisen.

Det er fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) dog ikke umiddelbart åben overfor.

– Når vi skal lave love og regler for problematiske stoffer, er vores bedste værktøj EU. Rigtig mange af de varer, vi køber i Danmark, er produceret i udlandet og bliver i stigende grad købt på internettet. Derfor er både forbrugere og virksomheder bedre stillet, hvis der er fælles EU-regler, som gælder for alle.