Hyundai-importør betaler bøde på 130.000 kroner

Hyundai Bil Import A/S betaler en bøde på 130.000 kroner for ikke at opfylde sin kreditoplysningspligt i en avisannonce for billån.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i september 2014 Hyundai Bil Import for at have overtrådt markedsføringsloven i en annonce for billån. Annoncen blev bragt i et dansk dagblad den 2. og 3. januar 2014.

I avisannoncen reklamerede bilimportøren for ydelsen på lån til forbrugere, der ønskede at købe en bil af mærket Hyundai.

Men Hyundai Bil Import gav ikke alle de lovpligtige kreditoplysninger. Debitorrenten, det samlede kreditbeløb og det samlede beløb, forbrugerne skulle betale tilbage, var ikke oplyst i annoncen. Hyundai Bil Import oplyste heller ikke, hvilken kreditgiver bilimportøren samarbejdede med.

De lovpligtige kreditoplysninger, som blev vist i annoncen, fx ÅOP og at debitorrenten var variabel, stod ikke på en klar, tydelig og fremtrædende måde. De stod først allernederst med meget mindre synlig skrift og efter en række andre oplysninger om fx brændstofforbruget.

– Forbrugerne skal vide, hvad et lån kommer til at koste dem, så de ikke lokkes til at tage lånet på et uoplyst grundlag. I denne sag har Hyundai Bil Import undladt at oplyse forbrugerne om, hvad de samlet skal betale tilbage, og andre kreditoplysninger står gemt nederst i annoncen. Det er ulovligt og udløser derfor en bøde, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Fakta:Markedsføring af lån til forbrugere
Erhvervsdrivende, der markedsfører lån eller kreditkøb til forbrugere og fx. angiver renten eller ydelsen, skal oplyse bestemte kreditoplysninger, som fremgår af markedsføringslovens § 14 a.

Kreditoplysningerne skal gives i form af et repræsentativt eksempel og stå klart, tydeligt og på en fremtrædende måde i markedsføringen, så forbrugerne får øje på oplysningerne, når de ser markedsføringen.

Desuden skal en kreditformidler i reklamer og i dokumentation henvendt til forbrugere blandt andet oplyse, om vedkommende udelukkende samarbejder med en eller flere kreditgivere.