38-årig idømt forvaring: Overfaldt medfange i celle

En 38-årig mand er ved Retten i Horsens, blevet fundet skyldig i et overfald på en 18-årig medfange i Statsfængslet Østjylland.

Overfaldet fandt sted den 13. februar sidste år i en celle i fængslet.

Den 38-årige overfaldsmand afsonede på gerningstidspunktet en længere fængdselssraf for blandt andet et drab begået i Spanine.

Under sagen kom det frem, at den 38-årige mand opsøgte offeret, der var på sin celle, hvor han lå på sin seng. Den dømte forklarede i retten, at han sagde til offeret: “Nu skal du dø, mand”, hvorefter han slog sit offer i hovedet med et metalrør fra en støvsuger. Derefter skar han offeret i halsen med en hjemmelavet kniv. Det var en kniv, der var lavet af en tandbørste, hvor der var smeltet et barberblad ind i enden, så det kunne bruges som en hjemmelavet kniv.

Inden den dømte 38-årige forlod cellen truede han offeret og hans familie.

Den dømte erkendte, at han overfaldt offeret i cellen og erkendte grov vold, men han nægtede, at det var hans hensigt at dræbe offeret.

Det 18-årige offer afgav også forklaring og han gik blandt andet på, at han var helt sikker på, at han skulle dø, da tiltalte skar ham i halsen.

– Offeret forklarede i retten, at gerningsmanden nærmest skar i halsen på ham på samme måde, som man skærer i et franskbrød. Sådan op og ned, forklarer anklagerfuldmægtig Jesper Rubow.

Der blev under sagen også afgivet forklaringer fra fængselspersonalet, der fandt offeret på cellen, ligesom andre indsatte afgav forklaring. De indsatte kunne oplyse, at den nu dømte efter overfaldet detaljeret havde forklaret dem om overfaldet.

De lægelige oplysninger i sagen viste, at offeret var blevet skåret eller stukket i begge sider af halsen.  

Der er under sagen foretaget mentalundersøgelse af gerningsmanden og Retslægerådet har afgivet udtalelse i sagen. Den dømte er ikke fundet sindssyg, men konklusionen i både mentalundersøgelsen og i udtalelsen fra Retslægerådet anbefalede, at han skulle idømmes forvaring, da han udgør en nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

– Det var en alvorlig sag og det er vores opfattelse, at dømte er farlig, og han derfor skulle idømmes forvaring på ubestemt tid. Retten var enig i disse betragtninger, siger Jesper Rubow.

Udover drabsforsøg blev der dømt for trusler og vidnetrusler mod offeret, ligesom gerningsmanden blev dømt for trusler mod en fængselsbetjent.

Offeret blev tilkendt en erstatning på 30.000 kroner.

– Det er naturligvis en tragisk sag, da det i sagens natur ikke er hensigten, at personer, der er dømt for drab under afsoning af deres straf skal forsøge at slå andre ihjel, siger anklagerfuldmægtig Jesper Rubow