Krise i landbruget: Nu får bønderne 83 millioner til deling

Arkivfoto: Patricianne / Pixabay

Arkivfoto: Patricianne / Pixabay

Der er 83 millioner i EU krisestøtte påvej til Landbruget. Tiltrængt – mener en af landbrugets topfolk.

Russisk importforbud og faldende mælkepriser er lige nu med til at gøre det svært for mange danske landmænd, at få økonomien til at hænge sammen.

Danmark er blevet tildelt 83 millioner kroner fra EUs krisepulje og dem har Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen besluttet først og fremmmest, at give til danske mælkeproducenter. Det sker efter et stærkt ønske fra landbruget selv.

– Mælkeproducenterne har det seneste års tid set deres afregningspriser falde dramatisk. Det har medvirket til, at mange har svært ved at få driftsøkonomien til at hænge sammen, siger Eva Kjer Hansen.

– Pengene løser ikke producenternes problemer, men de er en lille likviditetsindsprøjtning. På den lange bane skal vi have bragt danske landmænd ud af krisen ved at forbedre deres konkurrenceevne og åbne adgang til flere markeder, siger Eva Kjer Hansen.

Pengeindsprøjtningen til mælkeproducenterne glæder formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp:

– Hver en krone har værdi når man er så økonomisk presset som mange mælkeproducenter er lige nu. Samtidig betyder pengene at vi står bedre rent konkurrencemæssigt i forhold til de øvrige europæiske mælkeproducenter, der i forvejen modtager økonomisk støtte, siger han.

Også til kødproducenter
I alt bliver 63 millioner, af de 83 tildelte krisemillioner givet til mælkeproducenterne. De resterende 20 millioner bliver, efter forslag fra Landbrug & Fødevarer, fordelt mellem producenterne af kvæg, svin, får og geder, der får finansieret deres afgift til dyrevelfærdskontrol i 2016.

– På den måde får alle danske landmænd gavn af krisepuljen og dermed et tiltrængt tilskud til produktionen, siger Peder Philipp.

Den ekstraordinære krisepakke til europæisk landbrug blev vedtaget af EU-Kommissionen i oktober 2015. Formålet er at lette landmændene for de økonomiske konsekvenser af blandt andet Ruslands importforbud mod en lang række landbrugsprodukter fra EU og aftagende kinesisk efterspørgsel på mejeriprodukter, der betyder faldende mælkepriser.

Støtte til oplagring af svinekød
Dertil har EU-Kommissionen fra den 4. januar 2016 genindført midlertidig støtte til privat oplagring af svinekød.

– Svineproducenterne kæmper fortsat med konsekvenserne af det russiske importforbud, og støtte til midlertidig oplagring vil forhåbentlig bidrage til at stabilisere priserne på et højere niveau og give producenterne et pusterum, mens markedet finder sig til rette, siger Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

 

 

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-silver-border” border_style=”bordered” shadow=”shadow-down-right”]Fakta:
EU-Kommissionen har i oktober 2015 vedtaget en ekstraordinær krisepakke til europæisk landbrug på 420 mio. euro, hvoraf Danmark har modtaget 11,1 mio. euro, svarende til ca. 83 mio. kr.

Krisepuljen har til formål at lette landmændene for de økonomiske konsekvenser af markedsforstyrrelserne i den animalske sektor, der bl.a. følger af Ruslands importforbud mod en lang række landbrugsprodukter fra EU samt aftagende kinesisk efterspørgsel på mejeriprodukter.

Den danske andel af krisepuljen fra EU forventes udbetalt første kvartal 2016. EU’s krisepakke til landbruget giver den danske stat mulighed for at fordoble krisepakken med nationale midler, hvilket man har valgt ikke at gøre brug af. På europæisk plan har EU-Kommissionen den 4. januar 2016 åbnet for midlertidig støtte til privat oplagring af svinekød. [/otw_shortcode_info_box]