Så mange bagtaler partneren

Godt hver anden kvinde fortæller åbent om deres partners negative sider til vennerne. Arkivfoto: RobinTheHooded / Pixabay

Godt hver anden kvinde og hver fjerde mand, fortæller åbent om deres partners negative sidder til vennerne. Det skriver Søndagsavisen.

Tager du ikke din andel af de huslige pligter? Er du lidt for ugidelig i sengen? Eller kommer du alt for ofte hjem fra arbejde og er sur og tvær? Så kan konsekvensen meget vel være, at din partner udleverer dine dårligdomme og bagtaler dig over for vennerne.

En undersøgelse blandt 806 danskere i parforhold, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen viser, at godt hver anden kvinde og knap hver fjerde åbent fortæller deres venner om deres partners dårlige sider.

– Jeg synes, der er sundt og udtryk for, at man vil redde kærligheden. I stedet for at gå og brænde inde med tingene får man afløb for frustrationerne og en indsigt i, om vennerne oplever det samme. I langt de fleste tilfælde er resultatet, at man kommer hjem med mere tålmodighed og forståelse, end før man gik ud af døren, siger Martin Østergaard, parterapeut og forfatter.

Det er dog vigtigt at bagtale sin partner med måde, mener parterapeut Katrine Axholm. Sidder du blot og sviner vedkommende ureflekteret til, fører det intet positivt med sig.

– Der er for mange kvinder, der bare sidder og bitcher og rakker ned på deres mand og sætter sig selv i en offerrolle. Det er illoyalt, og det gør intet godt for forholdet. Man har altså selv et ansvar for, hvordan ens liv ser ud, og så nytter det ikke noget at skubbe det hele over på den anden part, siger hun, men understreger samtidig, at det sagtens kan være brugbart at bagtale sin partner.

Årsagen til, at halvt så mange mænd som kvinder taler om partnerens dårlige sider, er, at mænd oftere opfatter det som at være illoyal.

Martin Østergaard har gentagne gange i sin konsultation oplevet, hvordan mænd bliver vrede over, at deres partner diskuterer deres problemer med veninderne.

– Jeg plejer at sige, at han skal være taknemmelig for, at hun fortæller om ham, og at det i sidste ende gør hende mere forstående og tålmodig. Hun får noget, hun ikke får i sit forhold – samtaler, hvor der bliver lyttet og stillet uddybende spørgsmål. Det er i sidste ende loyalitet over for forholdet, der får os til at søge råd fra vennerne, siger han.