Coop åbner egen skole for bagere og slagtere

Med en helt ny type uddannelse, vil Coop årligt uddanne cirka 100 unge til slagtere og bagere.

Koncernens nye madskole skal løse to udfordringer; nemlig at mange butikker, ifølge Coop, kommer til at mangle faguddannede slagtere og bagere, og der er behov for mindst 100 nye bager- og slagtersvende alene i Coops butikker i år, og at mange unge i dag ikkekan få en uddannelse, fordi deres karakterer er for lave. Erhvervsskolereformen, der trådte i kraft sidste år, kræver, at de unge skal have mindst 02 i dansk og matematik for at komme ind på erhvervsskolen og efterfølgende blive uddannet som slagter eller bager. Ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at det koster samfundet op til 15 mia. kr. med de mange unge, der hverken får uddannelse eller job.

– Vores strategi for de kommende år er at løfte madkvaliteten og madkultur i Danmark. Til det har vi brug for talentfulde og dygtige slagtere og bagere i Kvickly, SuperBrugsen og Irma, siger koncerndirektør Lene Groth, Coop.

– Der sker i disse år en akademisering af håndværker-uddannelserne, som har de to alvorlige konsekvenser, at en meget stor del af en generation af unge ikke får en uddannelse, samtidig med, at vi har brug for de dygtigste fagfolk. Med Coop Madskolen vil vi gøre op med dette, siger Lene Groth.

– Det er skandaløst, at en stor del af de unge med kloge hænder og med potentiale til en stærk faglighed forhindres adgang til erhvervsuddannelserne på grund af regler om boglige karakterer. Vi tror på, at madtalent ikke afspejles i deres karakterer i dansk og matematik. Og vi ved, at der findes masser af engagement og talent hos de unge både med og uden karakteren 02, siger teamchef Morten Lynge Lauridsen, der er ansvarlig for projektet i Coop.

– Eleverne, der bor sammen på skolen, får løn under uddannelsen, de lærer deres fag fra bunden, får garanti for praktikplads efterfølgende og har særdeles gode muligheder for en tryg fremtid, siger Morten Lynge Lauridsen.

Selve rekrutteringen til uddannelsen bryder også med alt, hvad man hidtil har set på dette område. De unge skal ikke selv sende en ansøgning. Deres forældre eller andre kan indstille dem til Coop, der herefter headhunter de indstillede.

Coop, der driver 1200 butikker i kæderne i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Fakta og Irma, er en af Danmarks største elev-uddannelser med over 1000 elever under uddannelse. Koncernen forventer i år at ansætte ca. 400 elever.

Coop Madskolen henvender sig til elever, der afslutter enten 9. eller 10. klasse i 2016.

Den nye uddannelse, som gennemføres i samarbejde med ZBC i Roskilde, vil blive præsenteret den kommende uge ved DM i Skills i Messe C i Fredericia, hvor der ventes ca. 68.000 folkeskoleelever og forældre