”Skandinavisterne” vil skabe en nordisk føderation

Foreningen Norden i Sverige opretter ny afdeling for føderalister. ”Skandinavisterne” vil planlægge hvordan de nordiske lande kan gå sammen i en føderation. Målet er at være forberedt på det tidspunkt, hvor skandinavisterne forestiller sig at ydre omstændigheder for alvor påtvinger både borgere og politikere til at overveje tanken.

– Jeg tror ikke der kommer til at ske noget, så længe alt er fred og fordragelighed. Politisk set er det ikke nok, at vi sammen ville blive en økonomisk stormagt. Men om nogle år vil vi nedsætte en komité, der kan kortlægge de sværeste spørgsmål, som hvor regeringen skulle sidde og hvordan udfordringen med det finske sprog skulle håndteres. Derefter venter vi på at ydre omstændigheder – som eksempelvis Rusland – gør, at man vil gå over til plan B, siger Johan Lindblad, initiativtager bag, og nyligt valgt formand hos, Skandinavisterne, til News Øresund.

Han har tidligere været med til at skabe et netværk for nordiske føderalister, men mener at visionen påkræver et mere seriøst og stringent stykke arbejde. Han har længe været engageret i Foreningen Norden og valgte derfor at tage udgangspunkt heri.

– Foreningen Norden arbejder for øget samarbejde, hvilket bliver alt for bredt og ofte ender med at være lidt ukonkret. Det er meget ”alt er godt”, vi står for alt og ingenting, fortæller Johan Lindblad, som i den nye afdeling vil arbejde mere konkret og med en tydelig agenda.

Et forenet Norden vil være verdens 10. eller 11. største økonomi, argumenterer han, hvor handel og virksomheder ville få et reelt løft, eftersom de ikke længere vil være hæmmet af nationale grænser.

– Som føderation vil EU ikke længere kunne ignorere os – og ser man på de forskellige lister, for alt fra innovationsevne til mindste forekomst af korruption, så ligger de nordiske lande altid i top-10. Vi har også en samfundsmodel, der adskiller sig fra de andres. Desuden vil der også være en række bløde bi-effekter, eksempelvis ville vi klare os særdeles godt til OL, siger han.

På nuværende tidspunkt er Skandinavisterne en lille gruppe, men netværket består ifølge Johan Lindblad af en gruppe på 200 personer fra flere nordiske lande. Han regner med at ansøgningen om formelt at blive optaget i Foreningen Norden, snart går igennem.

News Øresund – Anna Palmehag

About the Author

News Øresund
Et uafhængigt dansk-svensk nyhedsbureau