Scandinavian Star-inspektør: Brand blev startet af besætningsmedlemmer

Slukningsarbejdet fortsatte efter Scandinavian Star var blevet bugseret til Lysekil. Foto: Terje Fredh / Sjöhistoriska museet (CC BY-SA 3.0)

Slukningsarbejdet fortsatte efter Scandinavian Star var blevet bugseret til Lysekil. Foto: Terje Fredh / Sjöhistoriska museet (CC BY-SA 3.0)


Den danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen fortalte søndag på et pressemøde i den norske hovedstad Oslo, at han mistænker to besætningsmedlemmer for at have antændt branden – eller retteligere – brandene på Scandinavian Star, som endte med at koste 159 mennesker livet.

Bil- og passagerfærgen Scandinavian Star var på vej fra Oslo til Frederikshavn den 7. april 1990, da der midt ude i Skagarak omkring kl. 00.50 udbrød brand i noget sengetøj der lå i gangene. Denne brand blev slukket af den passager der opdagede branden.

Omkring kl. 2 udbrød to nye brande, hvoraf den sidste helt sikkert var påsat. Branden spredte sig hurtigt i skibet og 159 mennesker mistede livet.

Klokken 02.24 udsendtes et SOS; færgen Stena Saga opfangede signalet og ankom som et af de første skibe til ulykkesstedet knap en halv time senere og begyndte straks at samle overlevende op fra redningsbådene.

Klokken 03.28 meddelte kaptajn Hugo Larsen at han ikke længere kunne blive om bord og forsikrede kaptajnen på Stena Saga om, at alle var reddet, skønt der stadig var mere end 40 overlevende tilbage på dette tidspunkt. Denne melding betød desuden at der i første omgang ikke blev sendt røgdykkere til det brændende skib, selv om der stadig var mange overlevende tilbage om bord.

Flemming Thue Jensen var i sin egenskab af skibsinspektør en af de første, som foruden brandvæsnet, var ombord på skibet da det var blevet bugseret til svenske Lysekil.

Ifølge Flemming Thue Jensen var der flere tegn på, at brændende var påsat og, at det var nøje planlagt. Bl.a. var døre holdt åben ved hjælp af kiler og madrasser, der var blevet afkoblet hydraulikrør og der var ikke tale om ét – men flere arnesteder.

Mens norsk politi, der stod bag efterforskningen hurtigt vendte blikket mod en dansk lastbilchauffør, som tidligere var dømt for brandstiftelse – og gav ham skylden for dødsbranden, så er Flemming Thue Jensen overbevist om, at gernignsmændende fortsat er på fri fod.