Bornholmerne slipper ikke for grænsekontrol

Fremover kan bornholmerne heller ikke komme uden om ID-kontrollen, når de rejser via Skåne til og fra det øvrige Danmark. Det bliver svært at lave en undtagelse, siger Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson (Socialdemokraterna) efter mandagens møde med transportminister Hans Christian Schmidt (V).

Hans Christian Schmidt vil gerne have specielle regler for bornholmere, der krydser den svenske grænse på vej til og fra Sjælland, men den svenske infrastrukturminister Anna Johansson mener, at det er for svært at udskille den gruppe.

– Vi ser på det her spørgsmål, men den type af undtagelser er svære at gennemføre. Jeg har meddelt, at jeg tror det bliver svært at finde en løsning, siger hun.

Tidligere er den svenske regering gået med til at tillade klasserejser over grænsen ved at lærerne får lov til at garantere elevernes identitet. Den danske transportminister vil have at idrætstrænere på samme måde skal kunne agere stedfortrædende forælder.

– Det undersøger vi også, men det er vigtigt for os, at effekterne af ID-kontrollen vedholdes. Hvis vi undtager flere grupper fra kontrol risikerer vi, at de grupper, som vi vil skal kontrolleres, ikke bliver det, siger Anna Johansson.

At ID-kontrollen mellem Danmark og Sverige skulle ophøre, kan der ikke blive tale om, før regeringen er sikker på, at antallet af asylansøgere ikke stiger, så snart vinteren er over.

– Der har været en kraftig nedgang i de seneste måneder med grænse- og ID-kontrol, så det har haft effekt, men Sverige har stadig en ret omfattende flygtningemodtagelse. Nu er det vinter og koldt og vi vil ikke havne i en situation, hvor vi ophæver kontrollerne og det så derefter bliver den samme situation igen, så vi bliver nødt til at genindføre dem, siger Anna Johansson til News Øresund.

I øvrigt har hun ikke noget nyt efter dagens møde med Hans Christian Schmidt. I det svenske statsministerium undersøges det hvorvidt det er muligt at slå ID-kontrollen ved Københavns Lufthavn sammen med grænsekontrollen i Hyllie. Infrastrukturministeren vil ikke specifikt kommentre det svenske politis forslag om at bygge en ekstra togperron mellem Øresundsbron og Hyllie station, men hun forkaster det heller ikke.

– Vi ser på flere forskellige løsninger, både fra dansk og svensk side. Der er ikke nogen deadline, men så snart vi har en løsning som alle er enige om, så gennemfører vi den. Men det er ikke helt let, for kontrollerne har forskellige funktioner og det er ikke de samme instanser, der gennemfører dem, siger hun.

Samtidig fortsætter regeringens embedsmænd at se på hvordan transportselskaberne skulle kunne få kompensation for de ekstra omkostninger, som ID-kontrollen medfører. Desuden har statsministeriet kontakt med Region Skåne og Malmø kommune om andre satsninger, der kan kompensere regionen.

Næste møde mellem Anna Johansson og Hans Christian Schmidt er planlagt i slutningen af april.

– Vi diskuterer også med den danske side hvordan vi på lang sigt kan styrke Øresundsregionen. Det har trods alt været positivt, at udviklingen i regionen har fået opmærksomhed, siger Anna Johansson.

News Øresund – Anna Palmehag

About the Author

News Øresund
Et uafhængigt dansk-svensk nyhedsbureau