De fleste danskere tager bilen på arbejde

På trods af cykelkampagner, snak om mere offentlig transport og spirende forårsvejr er bilen stadig danskernes foretrukne transportform, når det gælder kørsel til og fra arbejde.

Unsplash / Pixabay


Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger hele 64 pct. af danskerne, at de hyppigt bruger bilen til arbejde, mens kun 30 pct. vælger at tage cyklen.

– I 2015 blev der solgt over 200.000 personbiler i Danmark, hvilket var et rekordår for bilbranchen. Derfor er det heller ikke overraskende, at så mange vælger at tage bilen på arbejde. Vi er i den grad blevet en nation af billister, siger skatteekspert i Deloitte Richardt Tabori Kraft.

Ud over bil og cykel rejser danskerne især med tog og bus, når de skal møde på jobbet.

– 11 pct. bruger hyppigt bussen, 7 pct. kører i tog, mens 8 pct. tager S-tog eller Metro. Til gengæld kører kun 2 pct. på knallert, mens blot 1 pct. stiger op på en motorcykel. De tohjulede maskiner er med andre ord ikke særlig populære.

Ifølge de nye tal har den gennemsnitlige dansker 27 km til sin arbejdsplads.

– Det er nok de færreste, der har mod på at cykle 2 gange 27 km om dagen. Her er det naturligt at tage bilen. Tallene dækker dog over store variationer. 48 pct. af danskerne har nemlig under 10 km til arbejde. Her er der nok større chance for, at man hopper op på jernhesten, siger Richardt Tabori Kraft.

Samtidig er der forskel på transportvaner mellem de forskellige brancher.

– Tallene viser, at håndværkere er dem, der kører mest i bil, mens mediebranchen omvendt har flest cyklister. Samtidig er der en tydelig forskel på mænd og kvinder, hvor kvinder i højere grad bruger cykel og offentlig transport, mens flere mænd vælger at sætte sig bag rattet, siger Richardt Tabori Kraft.

Uanset transportform har man dog ret til befordringsfradrag, såfremt man har mere end 12 km til arbejde. Det gælder altså også for de danskere, der tager cyklen, pointerer Richardt Tabori Kraft:

– Befordringsfradrag for cykelkørsel er et af de fradrag, som rigtig mange danskere ikke kender. Vi er nok vant til at tænke, at bilkørsel udløser fradrag, fordi man bruger benzin, når man kører langt. Men man kan altså også få fradrag, selv om man bruger benkraft.

Kun 4 pct. af danskerne kører mere end 100 km for at komme på arbejde. 13 pct. af danskerne arbejder mindre end 2 km fra deres hjem.