Her er vinderne af årets TV-GULD

Alle årets TV-værter. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Alle årets TV-værter. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET


Der stod TV 2 på meste, da årets TV-priser i aftes blev uddelt til BILLED-BLADETs TV-GULD, hvor årets bedste TV-værter og TV-programmer blev kåret. TV 2 hjemtog fem af seks værtspriser og begge programpriser for årets TV-program og årets nye TV-program, mens DRs Kåre Quist løb med prisen som årets bedste nyhedsvært. Den store TV-GULD-pris på 100.000 kroner for bedste dokumentar vist på TV i 2015 gik til Indiens døtre, der er skabt af den herboende engelske instruktør Leslee Udwin og co-produceret af Mette Heide fra Focus Pictures og DR-redaktør Mette Hoffman Meyer.

BILLED-BLADETs TV-GULD betragtes af mange værter og TV-chefer som en af årets vigtigste begivenheder, fordi det – modsat andre TV-priser – er læserne og ikke branchefolk, der suverænt afgør, hvem der vinder.

Populære Mikkel Beha Erichsen blev årets underholdningsvært. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Populære Mikkel Beha Erichsen blev årets underholdningsvært. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Suveræne Mikkel Beha Erichsen
Det blev TV 2’s Lene Beier og Mikkel Beha Erichsen, der vandt prisen som hhv. årets kvindelige og mandelige underholdningsværter. Lene Beier, der tidligere har hjemtaget en TV-GULD-pris som årets stjerneskud, har i det forløbne år bl.a. været vært på det meget sete ’Landmand søger kærlighed’ sideløbende med sin værtsrolle på TV 2 FRI.

– Jeg ved nærmest ikke, hvad jeg skal sige. Da jeg vandt Årets Stjerneskud, flæbede jeg hele aftenen, så jeg har lovet min mand ikke at tude i år, sagde Lene Beier fra scenen, som også takkede TV 2 for at give hende lov til at lege gummistøvledronning og Kirsten Giftekniv på TV.

Den populære Go’ Morgen Danmark-vært, Mikkel Beha Erichsen, vinder titlen som årets underholdningsvært for femte gang. Den imponerende sejrsstime, der startede i 2011, blev kun afbrudt i 2014, hvor det lykkedes Peter Ingemann (dengang vært på DR), at vælte Mikkel Beha Erichsen af tronen, og det var en meget glad vinder, der gik på scenen for at takke for BILLED-BLADETs TV-GULD:

– Jeg vil takke Marian og drengene for at være med på at lave “Kurs mod fjerne kyster” og tak til de fantastiske folk, der er med os. Dertil vil jeg også sende en stor tak til BILLED-BLADETs læsere for at stemme på mig endnu engang, sagde Mikkel Beha Erichsen som fortalte, at han havde været i tvivl om at gå i sine fars fodspor i forbindelse med tilblivelsen af ’Kurs mod fjerne kyster’.

Das og Quist sidder på nyhedstronen
Prisen for årets kvindelige og mandlige nyhedsvært gik til hhv. TV2s Divya Das og DRs Kåre Quist. Det er første gang Divya Das vinder en pris til BILLED-BLADETs TV-GULD, mens Kåre Quist vinder titlen som årets nyhedsvært for andet år i træk.

– Jeg havde sat mine penge på Tine Gøtzsche, lød det fra Divya Das, bl.a. takkede sine kolleger og den chef, der synes det var en god idé, at hun kom på nyhederne.

– At jeg overhovedet er nomineret i denne her kategori er jeg pavestolt over, og jeg derfor meget ydmyg over at modtage prisen for andet år i træk, sagde en glad Kåre Quist.

Ankerdal kåret for tredje år i træk
For tredje år i træk gik prisen for årets mandlige sportsvært til den rutinerede Morten Ankerdal (TV 2), som vandt prisen foran DR’s Peter Møller og TV-kollegaen Dennis Ritter. Hos kvinderne blev det den afgående TV 2-vært Heidi Frederikke Sigdal, der driblede sig til titlen.

– Wow! Den havde jeg ikke set komme. Jeg vil gerne sige tak til Ulla Essendrop for at begynde at lave noget andet, sagde Heidi Frederikke til stor morskab for salen og med henvisning til, at Ulla Essendrop i starten af 2015 skiftede jobbet som DR-sportsvært ud med at være vært på DR Aftenshowet.

– Det at vinde prisen for tredje gang, betyder utrolig meget for mig. Det bliver kun sværere og sværere at gentage succesen, men den viser, at det vi gør er rigtigt, sagde Morten Ankerdal med henvisning til hele holdet bag TV 2’s sportsproduktioner.

Badehotellet fik prisen for årets tv-program. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Badehotellet fik prisen for årets tv-program. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Badehotellet løb med pris
Der skulle uddeleles priser i to programkategorier ved aftenens TV-GULD, og det blev TV 2s store seersucces Badehotellet, der løb med titlen som Årets TV-program foran programmer som ’Arvingerne’, ’Gintberg på kanten’, ’Kurs mod fjerne kyster’ og ’Vild med dans’. Men på tre sæsoner er Fie, fru Andersen, Weyse og de andre karakterer fra det lille badehotel blevet en elsket TV-familie, som sikrer Badehotellet prisen for andet år i træk.

Politiserien Norskov fik prisen for årets nye tv-program. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Politiserien Norskov fik prisen for årets nye tv-program. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Kategorien Årets nye TV-program er en helt ny kategori, som er indstiftet for at belønne de nye TV-programmer -og formater, som gennem overraskelser og friske tiltag er gået direkte ind i hjerterne på TV-seerne i 2015. Her kæmpede ’Landmand søger kærlighed’, ’Rigtige Mænd’, ’Norskov’, ’Langt ude på prærien’ og ’På rejse med Riising og mor’ om titlen, hvor det blev TV 2’s politidrama, Norskov, der faldt bedst i læsernes smag.

Dokumentarpris gik til forbudt film
BILLED-BLADETS TV-Guld for årets bedste TV-dokumentar er blevet uddelt siden 1989, og prisen på 100.000 kr. regnes for den største af sin slags på dansk grund. Den eftertragtede pris vælges, modsat værts- og programpriserne, af en branchesammensat Guldkomité, og i år gik den til DR-dokumentaren ’Indiens døtre’, der handler om de seneste års mest omtalte voldtægt i Indien. Dokumentaren, der undersøger hvorfor denne type brutale massevoldtægter er så udbredte i Indien, blev efterfølgende forbudt i landet.

Vinderne af TV-Guld for Årets TV-dokumentar "Indiens Døtre". Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET

Vinderne af TV-Guld for Årets TV-dokumentar “Indiens Døtre”. Foto: Jesper Sunesen / BILLED-BLADET


Ifølge Guldkomitéens formand, Mads Egmont Christensen, er Indiens døtre en rystende skildring, som er dybt bevægende – både på et menneskeligt og et bredere samfundsmæssigt plan.

– Årets vinder har taget en af samtidens store problemstillinger op og har rejst en nødvendig og vigtig debat – både herhjemme og internationalt. Dokumentaren har skabt eftertanke hos et stort publikum og er særlig bemærkelsesværdig i kraft af sin allestedsnærværende dækning af tragedien. Den er fornemt struktureret og fortæller sin rystende historie konsekvent og usentimentalt. Der er en fremragende vekselvirkning i mellem arkivmateriale og ny-optagelser, som alle er professionelt eksekveret, både hvad lyssætning og beskæring angår, siger Mads Egmont Christensen.

Guldkomitéen består af filminstruktør Bille August, direktør og komponist Bent Fabricius-Bjerre, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, forfatter Sara Blædel, filmproducent Per Holst, skuespiller Cecilie Stenspil, executive producer Karen Boel Holst, cand. mag. Preben Wilhjelm, chefredaktør Annemette Krakau og producer Mads Egmont Christensen (formand).