Medier: To danskere på lækket liste over IS-krigere

To danskere er nævnt i de 22.000 dokumenter, der angiveligt er blevet lækket fra den militante gruppe Islamisk Stat (IS).

Det skriver både Berlingske og Information.

Arkivfoto: VOA.

Arkivfoto: VOA.


Ifølge Berlingske har det det uofficielle syriske nyhedsbureau Zaman al-Wasl offentliggjort personalefiler på 1736 personer, heriblandt en 25-årig dansk-tuneser, som står opført som Abu Khamis al-Danimarki. Han skal angiveligt være født i Tunesien i 1991, men i papierne skal Danmark være anført som hans bopæl. Manden skal angiveligt have afsluttet gymnasiet.

Ifølge Berlingske består de 1736 dokumenter af spørgeskemaer, hvor der spørges ind til navn, fødested, adresse, blodtype, hvem der har sørget for kontakten til Islamisk Stat, og hvor stort kendskab den pågældende kriger har til sharialov.

Udover Abu Kamis al-Danimarki står også Abu Ayat al-Danamarki i papierne. Han er, ifølge Berlingske, anført som den person, der sørgede for Abu Khamis’ ankomst til Islamisk Stat.

Til Information fortæller den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, at de to navne ikke ringer nogen klokke, men at begge pseudonymer er dog ifølge Ranstorp almindelige dæknavne i jihadist-kredse.

– Krigerne i IS vælger typisk deres pseudonymer og beholder dem, så de kan alligevel bruges til at kortlægge og identificere folk, siger Magnus Ranstorp til Information.