Pas på bølgen af falske facebookvenner

Et stigende antal danskere oplever i disse måneder at få anmodning om venskab fra falske Facebook-profiler, som er ude på at svindle. Det skriver Søndagsavisen.

Arkivfoto: simsam / Pixabay


– Det er et fænomen, vi har set markant mere af de seneste måneder. Bagmændenes plan er simpel: at lænse dig for så mange penge som muligt, forklarer Peter Kruse, partner i IT-sikkerhedsfirmaet CSIS, til Søndagsavisen.

Anmodningerne kommer typisk fra en smuk person af det modsatte køn, som i sine profiloplysninger har informationer, der overlapper med dine eller på andre måder gør dem mere troværdige. Men bag profilerne sidder i virkeligheden kriminelle, som ved brug af smiger, flirt og billeder forsøger at lokke penge ud af dig.

– Deres arbejdsmetode er at gøre sig spændende, starte en dialog og få dig til at blive småforelsket, før de så pludselig forsøger at lokke penge ud af dig. Før i tiden arbejdede de med såkaldte Nigeria-breve i din mail-indbakke, nu er de rykket over på Facebook, som er mere personligt rum, hvor paraderne er nede, forklarer Peter Kruse.

Ifølge en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen har 61 procent af de danskere, der har en facebookprofil, inden for de seneste tre måneder modtaget en venneanmodning fra en person, de aldrig har hørt om.

Sager om IT-svindel er generelt i voldsom vækst i Danmark. I 2014 modtog Rigspolitiet 4.992 anmeldelser om IT-svindel – det tal var mere end fordoblet til 10.808 i 2015.