27 offentligt ansatte sigtet for at modtage bestikkelse

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale kaldet ‘Bagmandspolitiet’ – har i dag sigtet 27 personer, som er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra en privat IT-virksomhed.

SØIK har tidligt tirsdag morgen anholdt 26 tidligere og nuværende offentligt ansatte, der i samme sagskompleks er under mistanke for at have modtaget bestikkelse i form af gaver, eksempelvis mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr. Yderligere en person er blevet sigtet og afhørt i løbet af dagen.

Samtidig med anholdelserne har SØIK i samarbejde med politikredse i hele landet gennemført ransagninger af de anholdtes boliger med henblik på at sikre bevismateriale i sagen. Sideløbende har Forsvarets Auditørkorps foretaget en lignende aktion mod en række ansatte i Forsvaret.

Chefen for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, siger om anholdelsesaktionen:

– Aktionen i dag er et led i en længerevarende og omfattende efterforskning. Det er helt afgørende, at mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt, og det er denne sag et eksempel på. For at sikre at hver en sten bliver vendt, har vi under efterforskningen haft en bred tilgang. Derfor har det i dag været nødvendigt at sigte et større antal ansatte hos offentlige myndigheder og virksomheder, men det er vigtigt at understrege, at der i det videre forløb kan komme oplysninger frem bl.a. fra de mistænkte, der betyder, at sigtelserne ikke kan opretholdes.

Personerne, der typisk er ansat i offentlige IT-afdelinger, er under mistanke for at have fået det elektroniske udstyr af IT-virksomheden i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte. Værdien af udstyret har varieret i størrelse, men har ifølge statsadvokaten typisk været på mellem ca. 4.000 kroner og ca. 50.000 kroner. Gaverne er eksempelvis modtaget i forbindelse med handler med virksomheden.

– Det er meget begrænset, hvornår en offentligt ansat i Danmark er berettiget til at modtage gaver eller andre værdier som led i sit arbejde. Vi vil nu fortsætte efterforskningen og i den kommende tid vurdere, om der er grundlag for at rejse en tiltale mod de mistænkte. Jeg vil gerne understrege, at det selvfølgelig er domstolene, som har det endelige ord om, hvorvidt der er begået noget strafbart, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

De 27 mistænkte er eller har været ansat i en række offentlige myndigheder og virksomheder. De mistænkte har alle haft en position, hvor de har haft indflydelse på indkøb af IT-udstyr. Det drejer sig om personer med tilknytning til Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune, DSB, Direktoratet for Kriminalforsorgen og Forsvarets Efterretningstjenese. Dertil kommer en række ansatte i Forsvaret, hvor det er Auditørkorpset, der som den militære anklagemyndighed fortsætter sagen mod de pågældende. Eneste undtagelse er mistænkte fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor sagen vil blive behandlet af SØIK, idet de sigtede er civilt ansat.

Ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen er det på nuværende stadium i sagen ikke planlagt at afholde grundlovsforhør i sagskomplekset, da der ikke er planer om at begære nogen af de mistænkte varetægtsfængslet.

– Vi har med dagens aktion indsamlet nogle værdifulde oplysninger, og vi har på nuværende tidspunkt ikke behov for at varetægtsfængsle nogen efter reglerne i retsplejeloven, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der af hensyn til sagens videre efterforskning ikke kan fortælle mere detaljeret om personkredsen.