Danskerne er fordomsfulde

Knap hver tredje dansker betragter sig selv som decideret fordomsfuld, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

Rikke Andreassen, der er lektor og ph.d. i kommunikation på Roskilde Universitet, mener, at sociale medier bidrager med gødning til vores fordomme.

– Det er blevet meget nemmere lige hurtigt at skrive et opslag på Facebook eller skrive til den, man er blevet sur på i et tv-program. Det gør, at vores fordomme i forhold til tidligere bliver udbredt på en anden måde, og derfor synes de også voldsommere og bliver som ringe i vandet, siger hun til Søndagsavisen

Mens lidt over halvdelen af danskerne har en fordom om, at grupper af indvandredrenge ofte er ude på ballade, mener 30 % af danskerne, at fedme ofte er et tegn på svaghed. Knap hver fjerde dansker mener, at heteroseksuelle par ofte er bedre forældre end homoseksuelle par.

Professor i psykologi på Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olsen, peger på, at fordomme kan være nyttige, fordi de kan lære dig at være på vagt.

– Nogle gange kan det være fornuftigt og økonomisk for hjernen, at den giver dig nogle inputs til, hvad du kan forvente i forskellige situationer og af forskellige mennesker. Der, hvor fordomme bliver et problem, er, hvis de er generaliserende og uretmæssige, forklarer Henrik Høgh-Olsen.