Dit humør afgør, om maden smager godt

Arkivfoto: RyanMcGuire / Pixabay

Dit humør har stor betydning for, hvor godt din mad smager. For selvom smagsløg og lugtesans er vigtige for smagsoplevelsen, spiller omgivelserne og følelser en endnu større rolle. Det skriver Søndagsavisen.

– Man kan sidde og spise gourmetmad på Noma, men hvis man skændes med kæresten samtidig, så smager maden bare ikke godt, forklarer Susanne Højlund Pedersen, lektor i antropologi ved Aarhus Universitet, til Søndagsavisen.

For at få den bedste oplevelse og optimere smagen, skal man være bevidst om sine omgivelser.

– Man skal skabe en situation, hvor man tuner sine smagsløg helt ind og fokuserer på den oplevelse, det er at spise. Man skal tænke, at det at smage er multisensorisk, hvilket vil sige at både syn, berøring, hørelse og så videre er i spil, siger Susanne Højlund Pedersen.

Måder at optimere smagen på er blandt andet ved nøje at overveje, hvem du spiser med, hvordan den er anrettet, og hvordan du taler om maden.

En anden – og mere moderne måde at få maden til at smage bedre på – er at tage billeder af den. En ny undersøgelse fra amerikanske Journal of Personality and Social Psycology viser, at mad, vi har lagt et billede af på Instagram, smager bedre, da det øger opmærksomheden omkring maden.