Nye regler gør det igen muligt at få aktier i stedet for løn

Arkivfoto: Unsplash / Pixabay

De gunstige regler for medarbejderaktier har været afskaffet siden 2011, men vender tilbage fra og med i dag på grund at nye skatteregler. Dermed er det igen muligt at udskifte en del af lønnen med aktier. Går det godt for virksomheden, kan ejerskabet blive en guldrandet forretning.

– Aktieordninger er et vigtigt element i at fastholde og tiltrække de dygtigste folk. Derfor er det også positivt, at regeringen har valgt at genindføre ordningen, så det igen bliver attraktivt for virksomheden at uddele aktier til medarbejderne, siger skatteekspert i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Mens man under den gamle ordning skulle betale skat i det øjeblik, man enten modtog aktier eller udnyttede en option, bliver skatten fremover udskudt. Det er det, der gør den nye ordning attraktiv, mener Richardt Tabori Kraft:

– Det er jo ikke sådan, at man ikke skal betale skat af medarbejderaktier, men fremover kan man udskyde skatten til det tidspunkt, hvor man sælger aktien igen. Dermed ligger gevinsten og skatten altså på samme tidspunkt, hvor man før skulle have penge op af lommen, inden gevinsten var realiseret.

De nye regler giver både mulighed for, at man kan modtage aktier her og nu eller få en ret til at købe dem på et senere til en bestemt pris, altså en købe-/tegningsret.

– De såkaldte købe- og tegningsretter er også en del af ordningen. Hvorvidt man vælger det ene eller det andet afhænger af en lang række forhold. Uanset metode må værdien, der modtages i aktieløn, dog ikke overstige 10 pct. af ens årsløn, siger Richardt Tabori Kraft.

Er man medarbejder, giver aktierne mulighed for at tjene ekstra penge, hvis virksomheden klarer sig godt.

– Formålet med medarbejderaktier er at give medarbejderne en ejerandel af virksomheden, så de giver den en ekstra skalle. Og så er det klart, at hvis aktierne stiger, kan man tjene gode penge. Står virksomheden til at blive solgt, kan man måske endda score den helt store gevinst, siger Richardt Tabori Kraft.