Åh hvor er den kær: Odense Zoo har fået en lille ny

Den lille ny giraf-kalv, Idi. Foto: Odense Zoo.
Den lille ny giraf-kalv, Idi. Foto: Odense Zoo.

Der er jubel i Odense ZOO! En ”lille” girafkalv blev født natten til søndag – og det blev en han.

Den lille ny, som ikke er så lille igen da den er ca. 170 cm høj og vejer omtrent 70 kg fik meget hurtigt fik navnet, Idi, der betyder ”fest” på Swahili.

Kalven og dens mor er allerede lukket sammen med de andre giraffer – et møde staldens nye beboer tog med ophøjet ro.

Ventet med spænding
Girafkalven har været ventet med spænding og det var en stor glæde søndag morgen, da Odense ZOOs hungiraf havde sørget for endnu en girafkalv til flokken – det er nu 3. gang hun kælver. Både moren og kalven har det godt, og den lille ny var formentlig på benene meget kort tid efter fødselen. Kalven stod nemlig på benene søndag morgen, da dyrepasserne mødte ind. I Odense ZOO er der nu 9 giraffer, 6 hunner og 3 hanner, alle af arten netgiraffer.

Truet dyreart
Der findes færre og færre giraffer i naturen. På verdensplan er der eksempelvis færre giraffer end elefanter og næsehorn, som har fået meget mere opmærksomhed.. Imens er bestanden af vildtlevende giraffer de seneste 10 år faldet med 40 procent. Derfor ser zoolog i Odense ZOO, Nina Collatz gerne, at der kommer mere opmærksomhed på girafferne i fremtiden.

– Det er positivt, at bestanden af elefanter og næsehorn er blevet mere stabil, men vi er i gang med at miste et af savannens ikoniske store dyr. Giraffen er truet af blandt andet krig og mangel på føde og levesteder, da mennesker i langt højere grad bosætter sig de steder, giraffen hidtil har levet, siger Nina Collatz, zoolog i Odense ZOO

Fakta om giraffer
Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. Den er tilpasset til at søge føde højt oppe i trækronerne. Den spiser akacie-blade, som ribbes af med tungen og læberne. Den tykke hud og de mange hår på mulen gør, at den ikke stikker sig på de lange torne.

Giraffen lever i flokke på den afrikanske savanne syd for Sahara, hvor der er det største antal af store pattedyr i hele verden. Grunden er, at vækstbetingelserne for planter er optimale, og mange forskellige dyr kan udnytte hver deres del af planterne. På den måde kan flere forskellige dyr leve i samme område. Desværre bliver savannens dyr mere og mere trængt af mennesker og deres husdyr, som afgræsser store områder. Fordelen for giraffer ved at være i flok er, at der er mange om at holde øje med naturens fjender, som f.eks. løver.