Hver femte lønmodtager: Umuligt at arbejde til vi skal pensioneres

Samtidig med at vi i fremtiden skal blive flere år på arbejdsmarkedet, er der en stor gruppe af LO-lønmodtagere, som er bange for, om de overhovedet kan blive ved med at arbejde, indtil de når pensionsalderen.

Det viser en helt ny undersøgelse, ”Seniorer på arbejdsmarkedet”, som Epinion har foretaget for LO.

Undersøgelsen omfatter 730 LO-lønmodtagere, og mens to-tredjedele vurderer, at de kan blive på arbejdsmarkedet, indtil de når pensionsalderen, regner hver femte med, at de ikke kan arbejde så mange år.

Næsten halvdelen af de adspurgte er i øvrigt skeptiske og fremhæver, at der er forhold i deres arbejdsliv, der gør det vanskeligt at blive på arbejdsmarkedet, indtil de kan trække sig tilbage.

Her henvises der især til tre faktorer, der plager lønmodtagerne: Nedslidning, fysisk belastende arbejde og højt arbejdspres.

– Resultatet er bestemt ikke opløftende. Men det er desværre heller ikke overraskende. Vi kender tendensen fra andre undersøgelser, siger Morten Skov Christiansen, næstformand i LO.

Forstår deres skepsis
Han hæfter sig ved, at politikerne – ifølge 63 procent af de adspurgte – ikke i tilstrækkelig grad prioriterer seniorernes forhold på arbejdsmarkedet.

– Jeg forstår godt den skepsis. Den ene dag vedtager politikerne en efterlønsreform, som betyder, at vi alle skal arbejde længere. Den næste dag vedtager den en særlig seniorførtidspension, som ikke dur, siger Morten Skov Christiansen og kritiserer regeringen for, at den er på vej med en 2025-plan, som rummer nye forslag, der endnu en gang vil forlænge vores arbejdsliv.

– Det hænger ikke sammen. Vi kan ikke blive ved at presse de lønmodtagere – og det er typisk de ufaglærte og kortuddannede – der har de hårdeste job, til at arbejde stadigt flere år. Dem skal vi tage hensyn til, siger Morten Skov Christiansen.

LO har for nylig kritiseret, at det er alt for svært at komme i betragtning til seniorførtidspension. Og i kølvandet på den nye undersøgelse opfordrer LO blandt andet til, at arbejdsmiljøet får meget mere opmærksomhed:

– Der er desværre stor ulighed i arbejdsmiljøet, og det betyder, at alt for mange lønmodtagere bliver slidt ned, inden de kan gå på pension. I stedet for at blive ved med at hæve pensionsalderen uden at se på virkeligheden har vi brug for at forbedre arbejdsmiljøet – ikke mindst for vores medlemmer – så alle kan blive på arbejdsmarkedsmarkedet uden at blive slidt op, siger Morten Skov Christiansen og tilføjer:

Når halvdelen LO-lønmodtagerne siger, at fysisk belastning, nedslidning og højt arbejdspres fylder meget, skal der lyttes til dem.