Har du købt flyrejsen over nettet? – sådan er du stillet

Tusindvis af danskere har stadig deres ferie til gode. Men hvordan er man stillet, hvis man har købt en rejse gennem en søgemaskine – og rejseudbyderen går konkurs?

Arkivfoto: WikimediaImages / Pixabay

Tusindvis af danskere ser fortsat frem til deres længe ventede sommerferie under fjerne himmelstrøg. Mange køber billetterne i god tid på nettet gennem søgemaskiner som Momondo, Travelmarket og Expedia for at få dem til billige penge. Med flere og flere ofte ukendte udbydere af selve flyrejsen er risikoen for at havne i en uønsket situation dog tilstede. Mange danskere er derfor i tvivl om, hvordan de er stillet, hvis de har købt en rejse på nettet, og flyselskabet går konkurs.

Nye regler giver bedre konkursdækning
Ifølge advokat Kristian Weber fra ADVODAN er det ikke altid til at gennemskue, hvordan man er dækket i forbindelse med aflysninger og konkurs, når man finder et godt tilbud gennem en søgemaskine. Dog forklarer han, at der er kommet nye regler om konkursdækning i 2015, som giver langt større sikkerhed for flyrejsende:

– I juli 2015 vedtog Folketinget en lovændring, der betyder, at alle rejsende med hjemrejsebillet til en dansk lufthavn fremover skal tilbydes hjælp af Rejsegarantifonden, hvis flyselskabet går konkurs under rejsen, fortæller Kristian Weber.

Reglerne for konkursdækning gælder dog udelukkende billetter, man køber direkte hos flyselskabet. Derfor skal man se sig godt for, når man bruger en søgemaskine til at finde den bedste pris.

Man skal stadig se sig for
Kristian Weber understreger, at man bør sørge for at være klar over, hvem man egentlig køber billetten af, når man finder sin rejse igennem en søgemaskine.

– Når du finder en rejse på fx Momondo, sendes du videre til en tredjepartshjemmeside, hvor selve købet foregår. Det kan være flyselskabets egen hjemmeside, eller en 3. partsudbyder. Er det det sidste, skal du se dig godt for, før du køber, siger han og fortsætter:

– Er det en tredjepartsudbyder, bør du tjekke deres vilkår og betingelser meget grundigt igennem, for at finde ud af, hvem der har ansvaret for din rejse – og hvilken betydning det har, hvis flyselskabet går konkurs.

Ofte kan det være en god idé at tilkøbe overnatning samtidigt med flyrejsen ved køb på nettet.
– Hvis du køber fly og hotel samlet, har du de rettigheder, der er i pakkerejseloven. Så er du altid dækket af Rejsegarantifonden, hvis flyselskabet går konkurs, siger Kristian Weber afslutningsvist.