Nu starter boligjagten: Hver femte overvejer forældrekøb

af

I disse uger strømmer tusindvis af håbefulde unge til landets studiebyer. Ud over introture, stakkevis af bøger og et hav af nye ansigter skal de også finde et billigt sted at bo, og det er langt fra let.

Derfor træder mange forældre til med økonomisk hjælp ifølge en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger hele 21 pct. af danske forældre med børn under 25 år, at de enten overvejer forældrekøb eller allerede har konkrete planer om det. Det er dog vigtigt at have styr på skatten, påpeger ekspert.

– Forældrekøb har oplevet en stor stigning i popularitet inden for de seneste år, eftersom flere og flere har økonomisk råderum til at hjælpe deres børn. Inden man smider et par millioner på bordet, bør man dog sætte sig ned og få helt styr på økonomien. Den skattemæssige håndtering af købet kan nemlig have store konsekvenser for familien, siger partner i Deloitte Richardt Tabori Kraft.

Overordnet er der tre måder, hvorpå man som forælder kan hjælpe sit barn: Man kan betale boligen og give den i gave til sit barn. Man kan låne penge til sit barn, og endelig kan man selv købe boligen og lade barnet bo i den mod betaling af husleje.

– Den tredje mulighed er klart den mest almindelige, idet forældrene står for finansieringen af boligen, mens barnet ikke skal gøre så meget andet end at betale husleje. Samtidig kan man senere sælge boligen til sit barn til den offentlige ejendomsvurdering fratrukket 15 pct. Potentielt kan det give barnet en skattefri gevinst, hvis han eller hun senere sælger boligen til en højere pris.

I forhold til skatten er der ligeledes tre metoder til at håndtere forældrekøbet: Ved hjælp af personskatteloven, kapitalafkastordningen eller virksomhedsordningen.

– Den enkleste model er personskatteloven, hvor overskuddet i forældrekøbsboligen beskattes som personlig indkomst. De fleste vælger dog kapitalafkastordningen, hvor man beregner et kapitalafkast af boligens værdi, eller virksomhedsordningen, der giver mulighed for at fratrække renteomkostningerne i ens personlige indkomst, siger Richardt Tabori Kraft.

Hvilken model, der er mest fordelagtig, afhænger ifølge Richardt Tabori Kraft af den konkrete situation. Dog er der visse tommelfingerregler:

– Det er sjældent fordelagtigt at vælge beskatning efter de almindelige regler, så valget står som oftest mellem kapitalafkastordningen og virksomhedsordningen. Her er virksomhedsskatteordningen mest fordelagtig, hvis renteudgifterne er større end renteindtægterne. Sagt på en anden måde: Er der meget gæld i boligen, så vælg virksomhedsskatteordningen.

Hvis ikke ens barn har overtaget ejerskabet af boligen, når den skal sælges, skal man huske, at man som forælder bliver beskattet af en eventuel avance.