Svindel var tæt på at lykkes: Overførsel af 3,5 millioner stoppet i sidste øjeblik

Arkivfoto: pixelcreatures / Pixabay
Arkivfoto: pixelcreatures / Pixabay
Tricktyve har fundet ud af, at man kan snyde virksomheder til at overføre store pengesummer og et aarhusiansk firma var i sidste uge ved at falde for fidusen.

En medarbejder i firmaets økonomiafdeling modtog via e-mail besked fra sin chef om, at der meget hurtigt, og i al fortrolighed skulle overføres 482.000 euro – eller godt 3,5 millioner kroner – til en konto i Kina.

Hvad medarbejderen bare ikke kunne se var, at det ikke var chefen, der var afsender af mailen, men derimod nogle svindlere, der udgav sig for at være chefen.

Medarbejderen overførte pengene, men kort efter at have gennemført transaktionen blev hun dog alligevel mistænkelig og ringede til Østjyllands Politis servicecenter, der promte reagerede. Via et tæt og hurtigt samarbejde mellem Østjyllands Politi, Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet) blev der sat en stopper for transaktionen, og det lykkedes at få indefrosset pengene på en konto i Hong Kong.

– Medarbejderen, der lavede overførslen, kontaktede os ganske kort tid efter, og vi fik med det samme sat gang i et større arbejde med at få bremset transaktionen. Heldigvis blev pengene overført på et tidspunkt, hvor bankerne i Kina var lukkede, så der er udsigt til, at firmaet vil få sine penge igen, siger fg. politikommissær, og leder af Østjyllands Politis særlige Task Force Øko, Nicki Stylsvig Pedersen.

Sagen bliver nu efterforsket i tæt samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK.

Tror penge-ønske kommer fra chefen
Denne type af kriminalitet går under betegnelsen CEO-fraud og er et svindelnummer, hvor IT-kriminelle udnytter virksomhedernes egne medarbejdere, typisk en bogholder, ved at sende en email, der ser ud som om den kommer fra topchefen, hvori der står at medarbejdere skal lave en eller flere overførsler til banker i udlandet.

Emailen kan være yderst troværdig i både sprogbrug og indhold, hvilket kan skyldes, at de IT-kriminelle har opbygget et forhåndskendskab til virksomheden blandt andet ved at hacke mailsystemerne, så de kan læse med i chefens, og andres, mails.

Når betalingen er gennemført viderefører de IT-kriminelle hurtigt beløbene til konti i andre banker, og så bliver det vanskeligt for politiet at spore dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.