Mange tror, de spiser sundt sukker

,

af

Arkivfoto: Pexels / Pixabay

’Sødet med rørsukker’, ’ristet i honning’ og ’naturligt indhold af frugtsukker’. Det står der på emballage til alt fra drikkevarer til mysli, figenpålæg, marmelade og tørret frugt, som Søndagsavisen har fundet i de danske supermarkeder.

– Desværre tror mange, at frugtsukker, rørsukker, honning og druesukker er sundere end almindeligt hvidt sukker. Men det er helt forkert, siger Stine Junge Albrechtsen, der er forfatter til bøger om vægttab og kostvaner, til Søndagsavisen.

Som klinisk diætist med egen klinik møder hun mange danskere, der ønsker at tabe sig eller leve sundere. En del føler sig snydt og ført bag lyset, når sandheden om de forskellige sukkerarter går op for dem.

– De tror, at de bliver sundere af at erstatte sukker med rørsukker eller honning. Men det taber man sig hverken mere eller mindre af, fastslår Stine Junge Albrechtsen.

Hun bakkes op af Preben Vestergaard, der underviser i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.

– Rent kemisk er de forskellige sukkerarter det samme, når de kommer ind i kroppen. Man må jo ikke skrive ‘ikke tilsat sukker’ på en vare, hvis der i stedet er honning i, siger Preben Vestergaard.

Især frugtsukker oplever ernæringseksperterne, at der er sejlivede myter om, skriver Søndagsavisen.

– Bare fordi sukkerindholdet er naturligt, er sukkeret ikke sundere. Man kan lige så godt fjerne det naturlige frugtsukker og komme en tilsvarende mængde hvidt sukker i. Det er fuldstændig ligegyldigt, for det er det samme for kroppen, forklarer Preben Vestergaard.

– Sukker er hverken bedre eller mere naturligt for dig, hvis du har hevet det ud af et æble eller en melon, end hvis du har hevet det ud af en roe, fastslår Stine Junge Albrechtsen.