Derfor koster smartphones mere end bærbare computere

Arkivfoto: FirmBee / Pixabay

Priser på op mod 9.000 kroner kan være helt normalt, når mobilen skal fornys. Men hvorfor koster de så meget, når bærbare computere kan fås til under det halve?

Det har Søndagsavisen sat sig for at undersøge.

Og en stor del af forklaringen er, at Apple – hvor man aktuelt betaler i omegnen af 8.700 kroner for En iPhone 7 Plus med 256 GB hukommelse – er så populære, at virksomheden kan sætte prisen, næsten som den ønsker.

– Apple har en popstjernestatus, som gør, at folk er villige til at betale, hvad de koster. Derfor bliver de dyrere og dyrere, selvom de ikke bliver meget bedre. Samtidig sker der så det, at Samsung og Sony tænker, at de kan lave telefoner, der er bedre end iPhones, men som koster det samme eller lidt mindre. Og derfor er priserne på smartphones så høje sammenlignet med anden elektronik, Nicolas Frederiksen, teleanalytiker og stifter af MobilKunden.dk, til Søndagsavisen.

At der er noget om snakken, bliver umiddelbart bekræftet af Danmarks Statistiks prisindeks. Her viser tallene for mobiltelefoner en prisstigning på 30 procent fra 2010 til 2016, mens prisindekset for pc’er, tablets med videre er faldet med 49 procent i samme periode.

– Som det er i dag, kan vi ikke undvære vores smartphone et splitsekund. Vi skal død og pine have den her telefon. Og så er der bare rigtig mange danskere, der gladeligt betaler, hvad det koster at købe de dyreste telefoner, siger Nicolas Frederiksen.

Der er dog også andre forklaringer på den høje pris. Torben Rune, grundlægger af konsulentvirksomheden Netplan, peger på, at smartphonemarkedet er langt mere innovativt og dynamisk end det for bærbare computere, og at udviklingen sker hurtigere her, hvilket får priserne til at stige. Samtidig er indholdet på især de dyrere smartphones belagt med licenser, som producenterne skal betale.

– Man skal ikke være blind for, at der er en mærkevareeffekt også, men i mobiltelefoner bruger man mange flere former for software, der bruger forskellige standarder, og den type software er der licens på. Det er ikke gratisprogrammer, som vi kender det fra pc’en, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *