Forbrugerombudsmanden: ViaBill skal betale gebyrer tilbage

Efter fire klager har Forbrugerombudsmanden anlagt sag mod låneudbyderen ViaBill A/S for ulovligt at hæve et gebyr på 39 kroner på forbrugernes konti, når forbrugerne betalte deres månedlige ydelser for sent.

Sagen er anlagt ved Sø- og Handelsretten.

Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse har selskabet overtrådt god markedsføringsskik ved at opkræve et såkaldt auto-pay-gebyr på 39 kroner for at hæve forsinkede betalinger på forbrugernes betalingskort eller for at tilmelde den forsinkede betaling til Betalingsservice.

ViaBill tilbyder forbrugere en kassekredit på op til 2.000 kroner til brug for køb i knap 2.200 forskellige webshops. Kassekreditten er rentefri og uden omkostninger, men hvis forbrugerne ikke betalte deres månedlige ydelse senest den 20. i måneden, hævede ViaBill selv ydelsen og gebyret på 39 kr. på forbrugernes konti, hvis der var dækning den 26. i måneden. Det stod i ViaBills handelsbetingelser.

ViaBills såkaldte auto-pay-gebyr var efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ulovligt, fordi renteloven ikke tillader kreditorer at opkræve andre gebyrer end rykkergebyrer og inkassogebyrer, når en forbruger betaler for sent. Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse var ViaBills gebyr hverken et rykkergebyr eller et inkassogebyr.

Forbrugerombudsmanden har anlagt retssagen mod ViaBill, selvom selskabet har meddelt, at det fremover vil undlade at opkræve auto-pay-gebyret. Det skyldes, at ViaBill ikke er enig i, at selskabet er forpligtet til at betale gebyrerne tilbage til forbrugerne.

ViaBill har ifølge Forbrugerombudsmanden også overtrådt god markedsføringsskik ved
på forsiden af viabill.dk at reklamere for en 24 måneders kredit til køb af burgere og hårvoks til månedlige ydelser på 2 og 3 kroner, og
have et vilkår i sine lånebetingelser om, at vigtige beskeder om lånet er bindende for forbrugerne, selvom forbrugerne kun bliver opmærksomme på beskederne, hvis de logger ind på ”Mit ViaBill” på viabill.dk.
ViaBill har meddelt Forbrugerombudsmanden, at selskabet fremover vil undlade at markedsføre finansieret køb af burgere og hårvoks på viabill.dk. Selskabet har også fjernet vilkåret om, at selskabet kan sende vigtige beskeder med bindende virkning til ”Mit ViaBill” på viabill.dk. ViaBill har nu ændret sin kommunikation, således at alle kunder nu får en email, hvis der er en besked til kunden i “Mit ViaBill”.

– ViaBills hævninger af et gebyr på 39 kroner, og selskabets lånevilkår var i strid med god markedsføringsskik. Mange ViaBill-kunder har formentlig fået trukket det ulovlige gebyr flere gange, og de har ikke fået besked om, at betalingen var forsinket, medmindre de loggede ind i ”Mit ViaBill” på hjemmesiden viabill.dk, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen og fortsætter:

– ViaBill har accepteret at tilrette sine lånebetingelser og at holde op med at opkræve de ulovlige gebyrer. Alligevel vil selskabet ikke betale pengene tilbage til forbrugerne. Derfor har jeg stævnet ViaBill.

– Hvad man vil låne penge til, er naturligvis ens egen sag, men reklamer, der opfordrer til at låne penge til at købe en burger eller en creme, hvor der skal afdrages med 2-3 kroner om måneden i to år, er efter min opfattelse i strid med god markedsføringsskik.

– Det er mit indtryk, at flere virksomheder reklamerer med sådanne lån. Jeg kommer til at sætte fokus på den type lån i den kommende tid, siger forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen.

Om sagen
Forbrugere, der betalte et produkt med ViaBill i en webshop, fik en kassekredit hos ViaBill. Købet blev som udgangspunkt afviklet over 24 måneder. Forbrugeren skulle senest den 20. i måneden betale den månedlige ydelse til ViaBill. Betalte forbrugeren ikke rettidigt, orienterede ViaBill forbrugeren via ”Mit ViaBill” om, at betalingen ikke var modtaget, samt at ViaBill derfor automatisk ville opkræve 39 kroner i gebyr på forbrugerens betalingskort for at hæve pengene. Den 26. i måneden blev betalingen og gebyret forsøgt hævet fra forbrugerens kort. Lykkedes det ikke, forsøgtes auto-pay-gebyret og den forsinkede ydelse hævet igen den sidste bankdag i måneden. Lykkedes det fortsat ikke at hæve betalingen, sendte ViaBill en rykkerskrivelse til kunden den 3. i måneden.

Forbrugerombudsmanden har fået fire klager over ViaBill. En konkret forbruger havde købt varer for 1.397 kr. inkl. fragt, som ViaBill finansierede. Forbrugeren fortrød imidlertid købet og returnerede derfor varerne til webshoppen. Den tilbagebetalte købesum på 1.367 kr. (eksklusiv fragtomkostningerne) blev sat ind på forbrugerens konto hos ViaBill til indfrielse af lånet. Derimod blev fragtomkostningerne på 30 kr. ikke refunderet af webshoppen. Forbrugeren skyldte derfor stadig ViaBill 30 kr. Dette var forbrugeren ikke opmærksom på, selvom forbrugeren fik tilsendt en email med oplysning om, at saldoen i forbindelse med refunderingen var nedskrevet med 1.367 kr., samt henvist til ”Mit ViaBill” hvor den nye månedsydelse fremgik. Fra maj til oktober 2015 hævede ViaBill auto-pay-gebyret på 39 kr. hver måned, fordi forbrugeren ikke betalte en månedlig ydelse på 1,25 kr. ViaBill har siden tilbagebetalt gebyrerne til forbrugeren grundet sagens omstændigheder.

Reglerne
Renteloven bestemmer, hvilke omkostninger virksomheder må opkræve hos forbrugerne, når forbrugerne ikke betaler til tiden.

Det er omkostninger i form af rente, rykkergebyrer eller omkostninger til indgåelse af en betalingsaftale med forbrugeren, eller til salærer.

Det er ikke tilladt at opkræve andre gebyrer hos forbrugeren, og derfor er det i strid med god markedsføringsskik, når virksomheder alligevel gør det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.