Læger uden Grænser: Folk på flugt må drikke beskidt vand fra vandpytter

,

af

Børn i Rann i Nigeria samler vand ind. Foto: Læger Uden Grænser.

Manglen på vand i det nordøstlige Nigeria er nu så slem, at børn og voksne ikke har andet valg end at samle vand fra mudderhuller. Det oplyser organisationen Læger uden Grænser, som behandler mange patienter med livstruende diarré, som de har fået af at drikke beskidt vand.

Over en million er drevet på flugt i Nigeria på grund af angreb fra Boko Haram og militære operationer. Andre forlader deres landsbyer i et desperat forsøg på at finde vand, mad og medicinsk hjælp. Det tvinger dem til områder uden basale fornødenheder som vand.

– Nødstedte, der når frem til interimistiske lejre, har normalt brug for 15 liter vand om dagen – og i Danmark ligger vandforbruget gennemsnitligt på lidt over 100 liter vand per person per dag – men i området omkring Pulka har folk mindre end 5 liter vand per person per dag – hvilket er alt for lidt i sådant et varmt område, siger Jesper Brix, der er direktør i Læger uden Grænser.

Der er granit i undergrunden i Pulka, hvilket gør det umuligt at bore flere vandhuller end de to, der er i Pulka. Læger uden Grænser har lavet flere vandposter, og to lastbiler bringer daglig vand til Pulka. Men på grund af det stadig stigende antal mennesker på flugt, der ankommer, er det kun muligt at levere omkring 3 liter vand per person.

De mennesker, der ankommer i de større byer som Pulka, Rann eller Dikwa, er for det meste fra områder, der ikke er tilgængelige for humanitære organisationer. De er sårbare og ofte i en dårlig sundhedstilstand. De er næsten helt afhængige af hjælp, da de ikke kan overleve på egen hånd. Det skyldes, at det er umuligt at bevæge sig frit på grund af strenge militære restriktioner. Hvilket gør det svært at dyrke jorden.

I den isolerede by Rann fortsætter folk med at ankomme dagligt. Byens befolkning er vokset med mindst 10.000 i de seneste tre måneder. I Dikwa, en by i den nordøstlige del af Nigeria, blev der registreret mere end 2.000 nye fordrevne i de sidste to uger i marts alene.

– Store befolkningsbevægelser fortsætter næsten dagligt på grund af angreb fra Boko Haram, militære operationer og mangel på mad og basale tjenester, forklarer Himedan Mohamed, landechef for Læger uden Grænser i Nigeria.

– Folk på flugt har et voksende behov for beskyttelse, mad og vand. Hvis det ikke bliver imødekommet, og der stadig ankommer flere, så vil situationen hurtigt forværres, forsætter han.

På nær enkelte byer så er det meste af den østlige del af Borno State i Nigeria utilgængelig for nødhjælpsorganisationer. Det er simpelthen ikke sikkert nok at færdes der. Hvis du bliver syg i denne del af Nigeria, er det næsten med sikkerhed en dødsdom, fordi det er umuligt at finde medicinsk hjælp.