Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere frigivet efter to måneders indespærring i Tyrkiet

Fire nødhjælpsarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælp er netop blevet fløjet ud af Tyrkiet, hvor de har været tilbageholdt i to måneder.

De fire er alle syriske statsborgere og arbejdede for Folkekirkens Nødhjælp med at hjælpe deres krigsramte landsmænd, da de blev pågrebet af tyrkiske myndigheder.

Efter mere end to måneders tilbageholdelse er fire syriske nødhjælpsarbejdere blevet sendt på et fly ud af Tyrkiet. I første omgang går turen til Sudan, da det der er muligt for syriske statsborgere at komme ind i landet uden visum. De fire arbejdede for Folkekirkens Nødhjælp, da de blev pågrebet, og organisationen vil forsøge at assistere dem i Sudan.

– I første omgang er vi glade for, at de fire er fri, og at de ikke er blevet deporteret til Syrien, hvor deres liv havde været i overhængende fare, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

De fire nødhjælpsarbejdere var en del af Folkekirkens Nødhjælps indsats for at hjælpe syrere i nød inde i selve Syrien – en indsats, der inden myndighedernes indgriben blev koordineret fra Tyrkiet. De blev pågrebet den 28. marts sammen med yderligere en syrisk kollega og fem nødhjælpsarbejdere fra vestlige lande – herunder en fra Danmark. De fem sidstnævnte blev efter kort tid deporteret til deres hjemlande.

Efter en måned i detention lykkedes det også den ene af de syriske medarbejdere at blive sendt til Tyskland, da han havde et visum. En tyrkisk advokat har fra starten arbejdet på at få alle frigivet med tilladelse til at blive i Tyrkiet, men det er desværre ikke lykkes. De fire syrere er blevet frigivet på den betingelse, at de forlader Tyrkiet.

– Det er en stor lettelse for alle i organisationen, at vores kolleger ikke længere er indespærret. Der foreligger stadig et arbejde med at hjælpe dem med at komme sig, men dette er et stort og vigtigt skridt, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Den officielle begrundelse for tilbageholdelserne er, at Folkekirkens Nødhjælp ikke havde tilladelse til at operere i Tyrkiet. Dette til trods for at alle relevante papirer blev indsendt til de tyrkiske myndigheder 1,5 år før medarbejderne blev pågrebet.

Folkekirkens Nødhjælp oplyser, at man fortsætter sit hjælpearbejde i Syrien blot koordineret fra andre lande end Tyrkiet.