Sådan gik valget i Storbritannien

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay


Premierminister Theresa May og hendes parti De Konservative blev de helt store tabere ved parlamentsvalget i går.

Hun gik til valg på at forstærke sit mandat, men det endte stik modsat. De Konservative mister 13 pladser i Underhuset og har nu 317 pladser. Dermed har partiet ikke absolut flertal og må gå samen med et andet parti for at regere. Her nævnes det nordiske Democratic Unionist Party (DUP) som et sandsynligt valg til samarbejdspartner. DUP fik 10 pladser, hvilket er en fremgang på to og det andet nordiske parti, Sinn Fein fik syv sæder, hvilket er en fremgang på 3.

UK Independence Party (UKIP) var en af hovedårsagerne til, at briterne stemte for at forlade EU. Men ved torsdagens parlamentsvalg formåede partiet ikke at få en eneste plads. Tvært imod gik partiet tilbage med knapt 11%.

Liberaldemokraterne formåede at få en fremgang på fire mandater og har nu 12 sæder i parlamentet. Det skotske nationalistparti SNP mistede ikke mindre end 21 pladser og har nu 35 pladser.

Labour, med Jeremy Corby i spidsen, blev i begyndelse spået et katastrofalt valg. Men det gik ikke som spået. I stedet er partiet gået frem med 29 pladser i parlamentet og har nu 261 pladser.