Kæmpe bøde til Google

Arkivfoto: Photo-Mix / Pixabay


EU har givet internetgiganten Google en historisk stor bøde fordi EU mener, at firmaet har brugt sin dominerende position til at fremme sin egen prissammenligningstjeneste. Bøden er på svimlende 18 milliarder kroner.

EUs danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager siger:

– Google har bidraget med mange innovative produkter og tjenester, der har gjort en forskel for vores hverdag. Det er en god ting. Men Googles strategi for sin prissammenligningstjeneste gik ikke kun ud på at tiltrække kunder ved at gøre sit produkt bedre end konkurrenternes. I stedet har Google misbrugt sin dominerende stilling som søgemaskine ved at begunstige sin egen prissammenligningstjeneste i søgeresultaterne på bekostning af konkurrenternes.

– Googles adfærd er ulovlig efter EU’s konkurrenceregler. Selskabet har frataget andre virksomheder muligheden for at konkurrere på egne meritter og innovere, og – hvad der er endnu vigtigere – det har frataget de europæiske forbrugere et reelt valg mellem tjenester og forhindret dem i at opnå alle fordelene ved innovation, siger Margrethe Vestager.

Google har nu 90 dage til at ændre sin adfærd, hvorefter det i modsat fald vil blive pålagt tvangsbøder på op til 5% af Googles moderselskabs (Alphabet) gennemsnitlige daglige omsætning.