4 ud af 5 fritidsjobbere har problemer på sommerjobbet

Arkivfoto: Life-Of-Pix / Pixabay

Den største Jobpatrulje nogensinde vil hjælpe unge i hele landet med at undgå at blive snydt i sommervarmen.

Unge ved ikke nok om deres rettigheder på jobbet. Rigtig mange taler hverken med forældre, venner eller skolen om, hvilke rettigheder man har, når man er på arbejdsmarkedet. Det vil Jobpatruljen være med til at lave om på.

Sidste års mange besøg hos fritidsjobbere landet over viste, at der er regelbrud i 82,2% af alle unges ansættelsesforhold. Oftest er de unge ikke selv klar over, at deres rettigheder bliver overtrådt. De ved fx ikke, at man skal have løn i oplæringsperioden, at der er pause efter fire og en halv timers arbejde, at man ikke selv skal finde en afløser ved sygdom – og listen kan desværre fortsættes.

Jobpatruljen oplever desværre, at problemer med ansættelsesforhold for unge er en generel tendens landet over. Derfor vil 200-250 unge de næste fire uger køre Danmark tyndt for at oplyse unge om deres rettigheder og tjekke arbejdsforholdene for de mange, der bruger ferien på at tjene lidt ekstra på et sommerjob.

– Vi ser ofte, at de unge ikke har en ansættelseskontrakt, at alt for mange selv skal finde en afløser ved sygdom og efterfølgende bliver snydt for løn under sygdom, selvom de har ret til det. De unge udfører tunge løft og arbejder langt mere end de må – og uden pauser. Jobpatruljens rapport fra sidste år viser fx, at 18,7 % af fritidsjobberne selv skal finde afløsere ved sygdom, selvom det er arbejdsgiverens opgave, siger landskoordinator for Jobpatruljen, Jon Henningsen.

Jobpatruljen oplever desværre år efter år, at det kan være nødvendigt at rette henvendelse til Politiet eller Arbejdstilsynet, fordi de unges arbejdskraft bliver udnyttet.

-Vi kommer ud til ca. 10.000 arbejdspladser hver sommer, men vi vil gerne i kontakt med endnu flere unge. Forberedelserne i år har været gode, og vi satser på at køre den største landsdækkende Jobpatrulje nogensinde, siger Jon Henningsen.

I år regner Jobpatruljen på nationalt plan med at besøge omkring 3.300 fritidsjobbere henover hele juli måned.