Historisk: Globalt forbud mod atomvåben vedtaget

122 lande vedtog på FN konference fredag at forbyde atomvåben. Arkivfoto National Nuclear Security Administration


Fredag vedtog 112 lande mod ét at forbyde atomvåben.

Vedtagelsen skete på FN konferencen i New York efter 20 års forhandlingerne.

Traktaten forbyder alle atomvåben-relaterede aktiviter, herunder udvikling, afprøvning, produktion, fremstilling, skaffe, besidde og lagre atomvåben eller andre atomare eksplosive enheder. Desuden forbydes også brug eller trusler om brug af disse våben.

– Traktaten er et vigtigt skridt er bidrag i retning mod de fælles ønsker om en verden uden atomvåben, sagde talsmand for FNs generalsekretær António Guterres efter vedtagelsen.

Atomvåbenmagter ikke med
Landet det stemte imod traktaten var Holland. Men Holland var ikke eneste modstander af forbuddet mod de dødbringende masseødelæggelsesvåben.

Flere lande holdt sig væk fra forhandlingerne, herunder USA og Rusland og mange af deres allierede. Heller ikke Nordkorea deltog i forhandlingerne.

I en fælles meddelelse i dag har delegationerne fra USA, Storbritannien og Frankrig meddelt, at de “ikke har taget del i forhandlingerne om traktaten og ikke har til sinde at underskrive, ratificere eller nogen sinde blive en del af den”.

Trakten vil være åben for underskrivels af alle stater i FNs hovedkvarter i New York den 20. september og vil træde i kraft 90 dage efter den er blevet ratificeret af mindst 50 lande.