USA indfører sanktioner mod Venezuelas præsident

Nicolás Maduro. Arkivfoto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)


Den amerikanske regering har stemplet Venezuelas præsident Nicolás Maduro som ‘diktator’ og indefrosset alle værdier i USA efter han søndag afholdt en kontroversielt valg til et nyt lovgivende parlament, som skal udarbejde en ny forfatning.

Valget udløste voldsomme protester i landet og mindst 10 mennesker er blevet dræbt.

Søndagens valg er den seneste handling fra Nicolás Maduro, der overtog præsidentposten i 2013, da Hugo Chavez døde.

I april vedtog landets højesteret, der støtter Maduro, at overtage den lovgivende magt fra parlamentet der har flertal af oppositionen.

Siden har der næsten dagligt været massive protester i landet.

Valget i søndags har fået USA til at indføre sanktioner.

USAs finansminister: Maduro er en diktator
Den amerikanske finansminister Steven T. Mnuchin kalder i en pressemeddelelse udsendt mandag Maduro for en diktator og advarer om konsekvenserne:

– Gårsdagens ulovlige valg bekræfter, at Maduro er en diktator, der ignorerer det venezuelanske folks vilje. Ved at sanktionere Maduro gør USA opmærksom på vores modstand mod politikken i hans regime og vores støtte til Venezuelas folk, der forsøger at vende deres land til et fuldt og velstående demokrat.

– Enhver, der deltager i den illigitime forsamling, kan blive udsat for fremtidige amerikanske sanktioner for deres rolle i at underminere demokratiske processer og institutioner i Venezuela, siger Steven T. Mnuchin.

I en tale, som blev bragt i TV sagde præsident Maduro ifølge BBC News:

– Kejseren Donald Trump tog beslutninger vendt mod mig, der viser hans desperation og had.

– Jeg adlyder ikke – og vil aldrig adlyde – ordrer fra udenlandske regeringer. Sanktioner mig som du ønsker, men det venezuelanske folk har beslyttet at være fri, og jeg er den uafhængige præsident for et frit land.