FNs generalsekretær om Myanmar situation: En katastrofe

 Antonio Guterres photo

Antionio Guterres. Arkivfoto: US Mission Geneva

FNs general-sekretær António Guterres kalder situationen i Myanmar for ‘katastrofal’ og gentog i dag sin opfordring til, at landets Rohingya-muslimer fra staten Rakhine tildeles statsborgerskab, eller i det mindste en juridisk status, der ville give dem mulighed for at føre et normalt liv.

Han opfordrede det internationale samfund til at hjælpe med at yde bistand til de næsten 380.000 mennesker, der er flygtet ind i Bangladesh.

– Jeg opfordrer myndighedern i Myanmar til at stoppe militære aktion, stoppe volden og opretholde loven og anerkende retten til at vende tilbage for alle de mennesker, som har måttet forlade landet, sagde general-sekretæren på et pressemøde onsdag.

Guterres gentog sit opfordring til at der blev sat gang i “en effektiv handlingsplan” til at tage fat på de grundlæggende årsager til situationen, som efter i årevis ikke at være blevet taget hånd om, nu er eskaleret ud over Myanmars grænser og destabiliserer regionen.

– Den humanitære situation er katastrofal, sagde han og bemærkede, at der i sidste uge var 125.000 Rohingya, der var flygtet ind i Bangladesh. Tallet er nu tredoblet til næsten 380.000.

– Jeg opfordrer alle lande til at gøre, hvad de kan for at yde humanitær bistand, sagde Guterres. Han opfordrede også Myanmar-myndighederne til at sikre levering af bistand fra FN-agenturer, ikke-statslige organisationer og andre.

Det humanitære samfund har i denne uge lanceret en $ 77 millioner appel til at hjælpe nogle af de statsløse flygtninge i de næste tre måneder.

FNs sikkerhedsråd har samstemmende krævet ‘øjeblikkelig handling’ efter et møde i dag.