Byrådsmedlemmer udsættes for trusler og chikane

Foto: Jesper von Staffeldt.


31 procent af landets kommunalbestyrelsesmedlemmer har været udsat for trusler eller chikane fra en borger. Det skriver Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum.

En undersøgelse foretaget af Momentum viser, at at knap hver tredje kommunalbestyrelsesmedlem har været udsat for chikane og/eller trusler fra borgere. 21 procent har oplevet chikane, og 16 procent har været udsat for trusler, mens kun to politikere oplyser, at de har været udsat for vold.

18 procent af de politikere, der var været udsat for trusler og 13 procent af dem, der har været udsat for chikane, har overvejet at stoppe deres politiske virke på grund af det.

Dødstrusler, brandattentater og postordrepakker
Det er ikke rene ‘drengestreger’, som kommunalpolitikerne udsættes for. Således beskriver Momentum bl.a. hvordan Christa Laursen, der har været kommunalbestyrelsesmedlem i Vejle siden 1994, har været udsat for dødstrusler mod sig selv og sine børnebørn og at hun både har været forsøgt kørt ned og været udsat for et ‘bombardement’ af postordrerpakker bestilt i hendes navn.

I Varde har byrådsmedlemmet Thyge Nielsen oplevet, at en borger satte ild til en garage og forsøgte at sætte ild til stuehuset på den landejendom, hvor han og familien lå og sov. Det skete efter han i 1998 havde været med til at vedtage en lukning af Ribe Sygehus.

Gladsaxes tidligere borgmester gennem 15 år, Karin Søjberg Holst blev i begyndelsen af sin borgmestertid udsat for en skriftlig dødstrussel rettet mod sig og sin familie. Hun valgte at gå til politiet med truslerne.

– Som politiker skal man være en anelse robust. Man stiller sig frem og skal være forberedt på, at ikke alle synes, at man er helt fantastisk. Man skal være parat til at tåle en del, for man ligger over radaren og er dermed udsat. Men grænsen går, når nogen vil gøre én ondt, for eksempel ved chikane eller trusler. Det skal man selvfølgelig ikke acceptere, siger Karin Søjberg Holst til Momentum.