Flemming Jensen udgiver politisk satire i romanform

Romanen ‘Vorherre er en rutebil’ af forfatter og skuespiller Flemming Jensen skyder med skarpt efter medierne og det politiske system – men med et glimt i øjet.

Vorherre er en rutebil er en original komedie om kærlighed og kynisme. Frelsens Hær stiller op i Melodi Grand Prix og løber med sejren. Centrumpartiets spidskandidat kommer til at stå med bukserne nede om anklerne i et tv-show på landsdækkende tv. Et banalt trafikuheld ophøjes til en terrorhandling. Et mord sættes i scene. Det er noget værre noget, og midt i det hele toner Frelsens Hærs vindersang ‘Vorherre er en rutebil’ ud af landets højtalere.

Det er en komedie, for Flemming Jensen er en sjov mand. Men han er også mere end det. Han er et menneske, der mener noget, og det synes han, andre skal vide.

Flemming Jensens nye roman ‘Vorherre er en rutebil’. Illustration: Turbine.

– Når jeg skriver et læserbrev eller debatindlæg, så får jeg at vide, at kunstnere skal lade være med at blande sig i politik. Men politik er jo mere end kronikker og debatindlæg. Mine romaner er også politiske, forklarer Flemming Jensen.

Den kulturpolitiske debat i Danmark er præget af utålmodighed, mener Flemming Jensen. Og det fører til firkantede løsninger og tab af nuancer.

– Jeg tror på den hellige almindelige kop kaffe – og på at mennesker mødes. Og ler sammen Det tager lidt længere tid en tilfredshedsundersøgelser og effektiv mail-udveksling, men menneske har flere nuancer end ja og nej.

Når Frelsens Hær spiller en stor rolle i den nye roman, så er det – også! – et skulderklap til en imponerende organisation, der utrætteligt lapper hullerne i det sociale sikkerhedsnet. De er ikke for fine eller hellige til at sprede glæde og kalde smilet frem på læberne hos forbipasserende.

– Kynismen har taget over i Danmark. Men hvad er der egentlig galt med at være godtroende? Naivitet er en undervurderet egenskab, siger Flemming Jensen.

Flemming Jensen er født i 1948. Han debuterede i 1975 som forfatter og året efter som skuespiller. Han har skrevet 20 bøger.

Bogen er netop udkommet på forlaget Turbine.