Tvangsbarbering mod ekstremistisk islamisme

Tadsjikistan. Kort: The World Factbook.


Tusindvis af mænd er blevet tvangsbarberet de seneste år i det centralasiatiske land Tadsjikistan i kampen mod ekstremistisk islamisme. Det skriver The Economist.

Selvom langt størstedelen af Tadsjikistans befolkning er muslimer, så har landets præsident Emomalii Rahmon valgt en hård linje overfor alt hvad der kan minde om islamistisk ekstremisme og her er tvangsbarberingen af mænd med fuldskæg blot et af tiltagende. Et andet er, at mere end 160 hovedtørklæde-butikker er blevet lukket af myndighederne.

I 2010 havde landet 19 registrerede madrassaer – religiøse skoler – og hundredvis af uofficielle madrassaer. Men sidste år blev den sidste madrassa lukket og der er nu en strafferamme på op til 12 år, for enhver, som tilbyder religiøs undervisning uden tilladelse.

Landets ca. 3.700 moskéer er voldsomt regulerede af myndighederne og det er forbudt for børn og kvinder, at komme i moské udenfor højtiderne. Moskéerne må heller ikke benytte højtalere, til at udsende bønner.

Den femte af Islams ‘Fem søjler’, pilgrimsrejsen til Mekka – også kaldet ‘Hajj’, er også blevet reguleret i Tadsjikistan. Således er det blevet forbudt personer under 40 år at gennemføre Hajj’en. Og dertil kommer, at det er blevet meget besværligt, at søge om tilladelse til at tage på pilgrimsrejse, skriver The Economist.

Spørgsmålet er så, om alle lovene og forbuddene gør mere skade end gavn i forhold til at forhindre ekstremistisk islamisme. Ifølge The Economist skal flere end 2.000 tadjiker have tilsluttet sig Islamisk Stat.