Så mange danskere tror, at medierne lyver

Arkivfoto: StockSnap / Pixabay


Når Donald Trump det seneste år har råbt op om ’fake news’, har en del danskere tilsyneladende været enige. 41 procent af danskerne mener nemlig, at de etablerede danske medier i nogen eller høj grad udbreder manipulerende og direkte løgnagtige nyheder, viser en YouGov-analyse for < a href="https://www.sondagsavisen.dk/forbrug/2017-10-05-vi-mistaenker-medier-lyve/">Søndagsavisen.

– Det er udtryk for, at medierne er ved at miste opbakningen fra borgerne. Det er på borgernes vegne, at medierne agerer, så det er stærkt bekymrende, siger Peter Bro, medieforsker og centerleder ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet, til Søndagsavisen.

30-årige Frederik Johansen er en af de danskere, som mener, at etablerede medier som TV 2, DR, Berlingske og Politiken leverer fake news.

– Medierne vil jo gerne sælge aviser og have seere og lyttere, og så krydrer de historierne med ting, der ikke passer. Bare tag ham sportsjournalisten fra Ekstra Bladet, der havde opdigtet personer i artikler. Sådan noget gør journalister gerne for at sælge, siger han.

Ifølge Peter Bro handler en del af mistilliden om, at politikere og erhvervsorganisationer er blevet flittige til at så tvivl om mediernes troværdighed, når de skal forsvare sig mod kritik. Han mener ikke, at danske medier som sådan er utroværdige.

– Der sker selvfølgelig fejl, men det er meget sjældent, vi ser falske historier i Danmark, siger Peter Bro.

29-årige Pernille Holm er også en af de danskere, der mener, at danske medier ikke altid bringer ting, der er i overensstemmelse med sandheden.

– Mange gange er det svært at finde ud af, hvad der egentlig er nyheden, og om man kan stole på det. Journalister er lidt for friske til at tage små detaljer og blæse dem stort op. De vil gerne sælge, så hvis de kan pynte på historien, så gør de det, mener hun.

Ifølge Peter Bro skal den danske mediebranche blive meget bedre til at forklare sig og forsvare de ting, de gør, hvis de vil ud af tillidskrisen.