Sundhedsministeriet og supermarkeder går sammen om at bekæmpe salg af tobak til mindreårige

Arkivfoto: HannahJoe7 / Pixabay

Det er ikke tilladt at sælge tobaksvarer til mindreårige – men det er sker alligevel. Nu har Sundhedsministeriet og en bred kreds af supermarkedskæder og købmænd forpligtet sig i et partnerskab til en aktiv indsats for at forhindre salg af tobak til mindreårige.

”Ifølge loven er det ikke tilladt at sælge tobak til personer under 18 år. Alligevel har der været eksempler på, at unge under aldersgrænserne har købt tobak. Dermed står det klart, at der ikke alle steder foregår en systematisk ID-kontrol”, lyder det i partnerskabserklæringen, der foruden Sundheds- og Ældreministeriet og Dansk Erhverv har COOP, Dansk Supermarked, LIDL, REMA1000, 7 Eleven, Løvbjerg, Dagrofa, De Samvirkende Købmænd og Nærbutikkernes Landsforening som medunderskrivere.

”Kulturændring er nødvendig, hvis vi skal gøre en forskel. Det kræver en fælles indsats på tværs af aktører.

Sammen bærer vi et ansvar for at skabe en kultur, hvor det ikke er acceptabelt at sælge tobak til mindreårige.

Detailhandelen ønsker at bidrage til denne kulturændring blandt medarbejdere og kunder,” skriver medlemmerne af partnerskabet.

I erklæringen forpligter parterne sig til en række tiltag, der skal styrke indsatsen mod salg af tobak til mindreårige. Blandt andet en øget og mere systematisk ID kontrol i detailhandlen – og en forstærket uddannelsesindsats over for medarbejderne.