Björk anklager dansk instruktør for sexchikane

Arkivfoto: Paul Familetti (CC BY 2.0)

Den islandske sangerinde Björk anklager nu en unavngiven dansk instruktør for at have udsat hende for sexchikane under optagelserne til en film.

Anklagen har Björk fremsat på sin Facebook-side, hvor hun bl.a. skriver:

– Jeg er inspireret af kvinder allevegne som står frem online, til at fortælle om mine erfaringer med en dansk instruktør.

– Jeg blev klar over, at det er en universel ting, at en instruktør kan befamle og chikanere sine skuespillere.

I opslaget skriver Björk også, at instruktøren blev sur og straffede hende, da hun gentagne gange havde afvist ham.

– Han skabte et spind af illusioner hvor jeg blev fremstillet som den besværlige.

– På grund af min styrke, mit eget gode hold og fordi jeg ikke havde noget at tabe, da jeg ingen ambitioner havde i skuespilsverdenen, kunne jeg gå derfra og komme over det på et års tid. Jeg er dog bekymret for, at andre skuespillerinder, der har arbejdet med den samme mand, ikke kunne.

Nævner ingen navne
Hun nævner ingen navne, men hun har kun været med i en enkelt dansk film, nemlig Dancer in the dark fra 2000 og her var instruktøren Lars von Trier.

Men overfor Jyllands-Posten afviser Lars von Triers danske producent Peter Aalbæk Jensen beskyldningerne:

– Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma til sammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 mio. kr., siger han og fortsætter:

– Jeg modtager derfor dette med åben mund og polypper.

Beskyldningerne fra Björk kommer oven på den seneste tids afsløringer af, at den magtfulde Hollywood-producer Harvey Weinstein gennem flere år chikanerede kvindelige skuespillere seksuelt. Flere skuespillerinder har stået frem og fortalt, om deres oplevelser med Harvey Weinstein – her i blandt flere prominente skuespillerinder.

Harvery Weinsteins kone har efterfølgende forladt ham og han er blevet smidt ud af bestyrelsen for sit og sin brors selskab.

Björks beskyldninger mod den unavngivne danske instruktør har også været omtalt i flere internationale medier, siden hun lagde sit indlæg på Facebook i går, søndag.

Du kan læse hele Björks Facbook-indlæg herunder: