Ratko Mladic dømt til fængsel på livstid


General Ratko Mladic (i midten) ankommer til FN-forhanlinger i lufthavnen i Sarajevo i juni 1993. Foto: Evstafiev Mikhail (CC BY-SA 3.0)


Den tidligere serbiske kommandør, Ratko Mladic er blevet idømt fængsel på livstid for sine forbrydelser under borgerkrigen i Jugoslavien i midten af 1990’erne.

Ratko Mladic, også kaldet ‘Slagteren fra Bosnien’ stod i spidsen for massakren mod bosniske muslimer i byen Srebrenicia og belejringen af Sarajevo.

Han blev anholdt den 26. maj og efterfølgende overført til krigsforbrydertribunalet i Haag, hvor sagen i mod ham siden har kørt.

Krigsforbrydertribunalet i Haag dømte Ratko Mladic for 10 ud af 11 anklager.

Han er bl.a. dømt for sin del af de værste folkemord i Europa siden 2. verdenskrig i Srebrenica i 1995, hvor mere end 7000 mænd og drenge blev dræbt.

Desuden er han dømt for andre krigsforbrydelser som massevoldtægter af kvinder og piger begået af hans tropper, at holde fanger under utålelige forhold hvor de f.eks. sultede og blev tæsket og for at terrorisere indbyggerne i Sarajevo ved at bombe byen og benytte snigskytter til at skyde efter civile indbyggere.