Svenske Aktietorget planlægger etablering i København i 2018

Arkivfoto: Pexels / Pixabay

Når danske firmaer vælger at børsnotere sig i Stockholm og danske investorer handler danske aktier i den svenske hovedstad er Aktietorgets konklusion klar: det er på tide at åbne en dansk filial. Aktietorgets adm. dir. Peter Gönczi oplyser til News Øresund at målet er at Aktietorget skal være på plads i København i 2018 og helst før sommeren.

– Vi har som ambition at etablere os i Danmark i 2018 og har til formål at have startet handel med danske virksomheder i danske kroner og helst inden sommeren, siger Peter Gönczi til News Øresund.
– Vi har allerede de vigtigste tekniske løsninger på plads.
Der er mange tekniske og juridiske spørgsmål, der skal løses, men vi har et klart billede af at dette vil ske, men juridiske processer kan tage tid.

Siden 2014 er syv danske virksomheder blevet noteret på Aktietorget i Stockholm, og det danske robotfirma Odico forventes at blive nummer otte. Aktiemarkedet i Stockholm og Sedermera Fondskommission i Malmø er en del af ATS Finans med ca. 30 aktionærer.

Det er ikke kun danske firmaer og danske investorer som lurer på det svenske aktiemarked, som omfatter et større antal mindre firmaer, småsparere og private business angels end på det danske aktiemarked. I sommer besøgte Danmarks erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) Aktietorget i Stockholm. Da Børsen fortæller at Aktietorget vil etablere sig i København er Brian Mikkelsen positiv.
”Det er en rigtig, rigtig, rigtig, rigtig, rigtig god nyhed. Det er et vigtigt mål for mig, at vi får styrket aktiekulturen. Hvis og når Aktietorget kommer til Danmark, så vil det være en stor gevinst for danske virksomheders vækstambitioner”.

I sidste måned blev der også lavet en politisk overenskomst i Danmark om at indføre en aktiesparkonto hvor værdistigningen beskattes med 17 procent per år fra 2019. Aktiesparkontoen har dog et max på 50.000 kroner som forhøjes til 200.000 kroner frem til 2022. Aktiebeskatningen er højere i Danmark hvor aktiegevinster over 52.900 kroner per år beskattes med 42 procent og lavere gevinster med 27 procent.

Peter Gönczi tror ikke at det nye aktiesparekontoen med et max alene kommer til at skabe lige så stor interesse for aktieinvesteringer i Danmark som der er i Sverige.

– Det vigtige med det danske aktiesparekonto er ambitionen fra Brian Mikkelsen og Erhvervsministeriet. At man har forstået at man kan drage nytte af at aktiemarkedet fungerer lige godt i Danmark og Sverige. Der er flere skridt som skal tages i Danmark, men det sætter en agenda. (News Øresund)

About the Author

News Øresund
Et uafhængigt dansk-svensk nyhedsbureau