Asylansøger fængslet: Sigtes for at planlægge terrorangreb i København

Foto: Rigspolitiet.

Foto: Rigspolitiet.

En 30-årig syrisk mand er blevet varetægtsfængslet, mistænkt for at ville begå terror i København.

Manden blev i går anholdt af Københavns Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) Manden, de er asylansøger i Sverige, mistænkes for tilbage i november sidste sammen med en anden person at have forsøgt at begå en terrorhandling i København.

Medgerningsmanden forsøgte da at rejse ind i Danmark for at mødes med den nu sigtede og gennemføre et terrorangreb i København, men han blev nægtet indrejse og blev efterfølgende anholdt af tysk politi og sigtet for at have planlagt at begå terror i København. Medgerningsmanden er i juli i år blevet dømt for dette forhold ved en tysk domstol.

Den nu sigtede 30-årige syrer blev fredag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret og her fandt retten, at der var begrundet mistanke om, at han sammen med den i Tyskland dømte medgerningsmand havde planlagt at begå et terrorangreb, der skulle have været gennemført på et ukendt sted i København i november 2016.

Københavns Byret valgte at varetægtsfængsle den sigtede frem til 15. januar 2018.

Sigtes for forsøg på terrorisme
Manden er sigtet for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114 (populært kaldet Terrorparagraffen) for sammen med den i Tyskland dømte medgerningsmand, at have planlagt at dræbe eller såre flere tilfældige personer på et ukendt sted i København. Det skulle sked ved at overfalde personerne med knive og derefter detonere en eller flere sprængladninger, hvilket mislykkedes, da medgerningsmanden blev nægtet indrejse i Danmark og efterfølgende anholdt af tysk politi.

Da retten mente, at der var risiko for, at den syriske mand ville flygte eller obstruere politiets arbejde ved f.eks. at fjerne spor eller advare andre, blev han varetægtsfængslet.

Senioranklager Sidsel Klixbüll er tilfreds med rettens afgørelse:

– vi ser med stor alvor på planlagte terrorangreb mod Danmark, og vi er tilfredse med, at retten har varetægtsfængslet den sigtede, siger senioranklageren.

Dagens retsmøde har været holdt for lukkede døre, og der er nedlagt navneforbud.