Her er de nominerede til Bodilprisen


Satiretrioen PLATT-FORM (Laus Høybye, Jakob Fauerby og Mille Lehfeldt) er værter ved årets uddeling af Bodilprisen. Foto: Oliver Hoffmeyer.


Danmarks ældste filmpris, Bodilprisen, uddeles i år den 17. marts og bag står Danske Filmkritikere. I dag blev sløret løftet for, hvem der er i spil til årets Bodil-statuetter.

Årets topscorer er Fenar Ahmad for Underverden, som fik fem nomineringer.

Underverden er blandt andet nomineret til ’Bedste danske film’ sammen med tre spillefilmsdebutanter i form af Annika Berg for Team Hurricane, Hlynur Palmason for Vinterbrødre og Mehdi Avaz for Mens vi lever (årets andenplads med fire nomineringer) og sidste års modtager for Bedste manuskript, Christian Tafdrup, for En frygtelig kvinde.

I skuespillerkategorierne finder man en god blanding af unge og rutinerede kræfter. Til prisen som bedste kvindelige hovedrolle er der i år en meget atypisk nominering, da hele det unge ensemble fra Team Hurricane er nomineret. Det er de sammen med Trine Dyrholm (Du forsvinder), Frederikke Dahl Hansen (Danmark), Amanda Collin (En frygtelig kvinde) og Danica Curcic (Darling). I den mandlige kategori er årets nominerede Dar Salim (Underverden), Elliott Crosset Hove (Vinterbrødre), Dejan Cukic (Fantasten), Sebastian Jessen (Mens vi lever) og Mikkel Boe Følsgaard (Den bedste mand).

De nominerede til bedste kvindelige birolle er Stine Fischer Christensen (Underverden), Lene Maria Christensen (Den bedste mand), Lisa Nilsson (Gud taler ud), Charlotte Munck og Julie Christiansen (begge Mens vi lever), mens de fem udvalgte til bedste mandlige birolle er Søren Malling (Den bedste mand), Oscar Dyekjær Giese (Fantasten), Simon Sears (Vinterbrødre), Dulfi Al-Jabouri og Ali Sivandi (begge Underverden).

Bodilprisen er en af Europas ældste filmpriser og uddeles en gang om året ved en stor gallafest. Bodilfestens indhold kan variere, men har de sidste mange år budt på underholdning, fejring af de nominerede film og stjerner, den berømte Bodilkage, mad og drikke og ikke mindst overrækkelse af Bodilpriserne.

I år foregår uddelingen lørdag d. 17. marts på Folketeatret i København, hvor satiretrioen PLATT-FORM vil være værter. Satiregruppe består af Laus Høybye, Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby. PLATT-FORM blev i 2014 Reumert-nomineret i kategorien ‘Årets musikteater/show’ for deres debutshow “Har du set min nissehue mor”. Siden april 2016 har PLATT-FORM haft deres eget satiriske radioprogram på P1, som de også blev nomineret for til årets Prix Radio. Senest har deres forestilling “En smule i overkanten” på Edison høstet stor anmelderros og trioen måtte forlænge forestillingsperioden.


De komplette liste over nominerede Bodilprisen 2018:

Bedste danske film

Underverden (Fenar Ahmad)
Team Hurricane (Annika Berg)
Mens vi lever (Mehdi Avaz)
Vinterbrødre (Hlynur Palmason)
En frygtelig kvinde (Christian Tafdrup)

Bedste kvindelige hovedrolle

Frederikke Dahl Hansen (Danmark)
Trine Dyrholm (Du forsvinder)
Amanda Collin (En frygtelig kvinde)
Det unge ensemble i Team Hurricane (Team Hurricane)
Danica Curcic (Darling)

Bedste mandlige hovedrolle

Dar Salim (Underverden)
Elliott Crosset Hove (Vinterbrødre)
Dejan Cukic (Fantasten)
Sebastian Jessen (Mens vi lever)
Mikkel Boe Følsgaard (Den bedste mand)

Bedste kvindelige birolle

Charlotte Munck (Mens vi lever)
Stine Fischer Christensen (Underverden)
Lene Maria Christensen (Den bedste mand)
Lisa Nilsson (Gud taler ud)
Julie Christiansen (Mens vi lever)

Bedste mandlige birolle

Søren Malling (Den bedste mand)
Oscar Dyekjær Giese (Fantasten)
Simon Sears (Vinterbrødre)
Dulfi Al-Jabouri (Underverden)
Ali Sivandi (Underverden)

Bedste ikke-amerikanske film

Dunkirk (Christopher Nolan)
The Handmaiden (Chan-wook Park)
American Honey (Andrea Arnold)
The Square (Ruben Östlund)
Frantz (Francois Ozon)

Bedste amerikanske film

La La Land (Damien Chazelle)
Paterson (Jim Jarmusch)
Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)
Moonlight (Barry Jenkins)
Blade Runner 2049 (Denis Villeneuve)

Bedste dokumentarfilm

En fremmed flytter ind (Nicole N. Horanyi)
Vold – i kærlighedens navn (Christina Rosendahl)
De sidste mænd i Aleppo (Feras Fayyad)
Venus – Let’s Talk About Sex (Lea Glob & Mette Carla Albrechtsen)
Al magt til folket (Lise Birk Pedersen)

Ud over de ovenstående kategorier uddeles også en pris for ’Bedste manuskript’, ’Bedste fotograf’, ’Æres-Bodil’ og ’Sær-Bodil’ og Henning Bahs-prisen, som går til en scenograf.