27-årig dømt: Prøvekørte biler – men leverede dem ikke tilbage

Arkivfoto: succo / Pixabay

En 27-årig mand fra Viby j. af Retten i Aarhus blevet idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel – bl.a. for at have prøvekørt adskillige biler hos jyske bilforhandlere uden at aflevere dem tilbage.

– Der er tale om særdeles grove og velovervejede brugstyverier, som den 27-årige nu er dømt for. Han har helt systematisk henvendt sig til flere bilforhandlere over en kortere periode og snydt sig til at prøve biler ved at fremvise en andens id. Derefter har han beholdt bilerne selv, og flere gange sat stjålne nummerplader på, så de ikke kunne findes, og kørt rundt i dem, som om de var hans egne. Så jeg er tilfreds med dommen i dag, da retten må antages at være enig i, at der er tale om grove tilfælde af brugstyveri, siger anklager Peter Mathiasen, Østjyllands Politi.

Frifundet i 5 ud af 49 kriminelle forhold
Den 27-årig var tiltalt for 49 forhold, som var samlet sammen fra flere danske politikredse, men blev dømt for 44 forhold, herunder seks tilfælde af brugstyveri og bedrageri af bilforhandlere, og 13 tyverier af brændstof fra diverse tankstationer, primært i Østjylland. Han blev altså frifundet i fem af tiltalerne.

Standset i de stjålne biler
Sagen begyndte sidste sommer, da politiet i juni, juli og august modtog anmeldelser fra flere bilforhandlere om det samme: En mand havde henvendt sig i deres forretning, fået lov til at prøvekøre en bil og aldrig vendt retur. I alt var seks bilforhandlere i henholdsvis Aarhus, Haderslev og Herning udsat for den samme fremgangsmåde.

Manden bag viste sig at være den 27-årige fra Viby. Han blev nemlig standset tre gange til kontrol i flere af de biler, som var blevet meldt stjålet. Blandt andet blev han taget i en varebil, som de savnede hos Via Biler i Højbjerg fra et brugstyveri d. 18. juli. Her kunne politiet konstatere, at han havde skiftet nummerpladerne, sat navnet på sit tømrerfirma på siden af bilen, fyldt den med firmaværktøj og kørt rundt i den i forbindelse med arbejde. Men stelnummeret afslørede altså, at der var tale om den stjålne varebil fra Højbjerg.

Varetægtsfængslet efter biltyveri i Tilst
Den 12. august vurderede anklagemyndigheden så, at der var tilstrækkeligt med grundlag for at fremstille den 27-årige for retten med henblik på varetægtsfængsling. Dagen forinden havde en bilforhandler i Tilst nemlig anmeldt et tyveri af en Seat Leon Stationcar, hvor tyven havde gjort brug af den fremgangsmåde, som den 27-årige efterhånden var kendt for. Og det fik politiets klokker til at ringe.

En patrulje tog derfor senere samme dag ud og besøgte den 27-årige på hans adresse – dog uden at finde den savnede bil. Men da de samme betjente aflagde ham endnu et besøg den følgende dag, var der bid. Den stjålne Seat stod ganske rigtigt parkeret nær den 27-åriges hjem. Han blev derfor anholdt og sigtet for endnu et brugstyveri.

Den 27-årige blev fremstillet for retten den 13. august og har siddet varetægtsfængslet siden.

– Vi har brugt tiden til at samle alle de forhold, som de forskellige politikredse har haft på ham, for at gøre rent bord. Det løb op i hele 49 forhold for 2016 og 2017 og handler primært om forskellige tyverier. Det drejer sig om brugstyverier og bedrageri vedrørende biler, tyveri af benzin, nummerplader og andet, siger anklager Peter Mathiasen.

Den 27-årige fik sin dom tidligere i dag og er fortsat varetægtsfængslet frem til sin afsoning.