IKEAs grundlægger er død

IKEAs grundlægger Ingvar Kamprad er død. Foto: Hasse Karlsson


Møbelkæden IKEAs grundlægger, Ingvar Kamprad, er død. Det skriver flere svenske medier, herunder di.se.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Den svenske forretningsmand blev født den 30. marts 1926 i Småland. Allerede som stor dreng begyndte den senere så driftige iværksætter, at lave forretninger fra sin cykel. Han solgte tændstikker billigt, som han købte i store partier i Stockholm.

Senere hen udvidede han sin forretning og med en eksamensgave oprettede han i 1943 den virksomhed som skulle blive til det IKEA vi kender i dag.

Kontroversielt medlemskab
I 1994 kom det frem, at han i 1942 blev medlem af den nazivenlige Nysvenska Rörelsen, hvor han så sent som i september 1945 – altså efter 2. verdenskrig – donerede penge og hvervede medlemmer. Først i 1950’erne stoppede han sine aktiviteter i bevægelsen. Ved afsløringen i 1994 bad Kamprad, der er af tysk afstemning, sine jødiske ansatte om tilgivelse og beklagede sit medlemskab.

IKEA er i dag en verdensomspændende virksomhed, der ledes af en nederlandsk fond, men fortsat kontrolleres af familien Kamprad.

IKEA har bekræftet dødsfaldet på Twitter: