Historisk lavt antal dødsulykker på jobbet

Arkivfoto: Rolf Larsen

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at 25 mennesker sidste år mistede livet på jobbet. Det er det laveste antal siden 1979, hvor man begyndte at registrere arbejdsrelaterede dødsulykker.

Tallene viser også, at der fra 2016 til 2017 er sket en halvering af dødsulykker inden for landbruget.

På trods af dødsfaldende, så finder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen alligevel, at der er noget at glæde sig over:

– Det er dybt tragisk, hver eneste gang et menneske mister livet i en arbejdsulykke. Og selvom antallet af dødsulykker nu er faldet til 25, er det fortsat 25 dødsulykker for mange. Det er der slet ingen tvivl om. Men jeg synes alligevel, der er grund til at glæde sig over, at historisk få mennesker i Danmark mister livet på arbejdet. Selvom tallet svinger lidt fra år til år, kan vi se, at udviklingen generelt går den rigtige vej. For kun 10 år siden var der over 60 arbejdsrelaterede dødsulykker om året, så der er faktisk tale om et markant fald.

Halvering inden for landbruget
– Opgørelsen viser også, at der siden sidste år er sket en halvering af dødsulykker i landbruget, og det er meget positivt, siger Troels Lund Poulsen og henviser til tallene fra Arbejdstilsynet, som viser, at antallet af dødsfald i landbruget er faldet fra 11 i 2016 til 5 i 2017.

Landbruget er dog fortsat en af de brancher med flest dødsulykker.

– Landbruget er et af de farligste erhverv i Danmark at arbejde i, og derfor har vi i 2017 igangsat en særlig indsats for at nedbringe ulykker i branchen. Jeg følger udviklingen i antallet af dødsulykker tæt, for min holdning er klar: Vi skal have bragt antallet af dødsulykker og alvorlige arbejdsulykker endnu længere ned, siger Troels Lund Poulsen.

Stigning inden for byggeriet
Samlet set er antallet af dødsulykker på jobbet faldet fra 33 i 2016 til 25 i 2017.

I samme periode er der dog sket en lille stigning af dødsulykker inden for byggeriet.

For at nedbringe antallet af ulykker og nedslidning i byggebranchen har regeringen for nyligt iværksat en ny tilsynsmetode, som bl.a. betyder, at Arbejdstilsynet nu i højere grad kommer på uanmeldt besøg på byggepladser, og at der føres tilsyn på hele byggepladsen – og ikke kun den enkelte virksomhed.