Salget af ejerlejligheder falder i de største byer

,

af

Salget af ejerlejligheder falder i de største byer. Foto: Boligsiden.dk

Antallet af solgte ejerlejligheder i årets første måned ligger for første gang siden 2011 under niveau i forhold til året før. Årsagen skal findes i et dalende salg i Københavns- og Aarhusområdet, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

I januar måned blev der solgt 1.507 ejerlejligheder i Danmark. Det er et fald på tre procent i forhold til samme periode sidste år. Dermed bliver 2018 det første år siden 2011, hvor der ikke ses en stigning i salget i årets første måned. Det viser nye tal for handelsaktiviteten fra Boligsiden.dk.

Den primære faktor i faldet er, at der er blevet solgt langt færre ejerlejligheder i København, der udgør omkring 60 procent af det samlede marked, i forhold til 2017. Mens 648 ejerlejligheder skiftede hænder i København By i januar sidste år, gælder det blot 585 i år. Det er et fald på knap 12 procent. Samme tendens ses på hele den københavnske vestegn og i de nordsjællandske kommuner.

– Faldet i antal solgte ejerlejligheder i hovedstadsområdet skyldes primært stigende boligpriser, som har nået et niveau, hvor det kræver en særdeles stærk økonomi at komme ind på markedet. Og med skærpede krav til både fem procents udbetaling og med nye restriktioner på lånemuligheder i København og Aarhus, er det ikke overraskende, at vi nu ser et dyk i salget, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Højere priser og færre købere
Det høje prisniveau i København har sat sit præg på, hvilke typer af ejerlejligheder der er blevet sværere at sælge. Mens salgstallene for ejerlejligheder på under 80 kvadratmeter forbliver på niveau, når man sammenligner januar 2017 med januar i år, er det faldende ved salget af større salgsemner.

– Når prisen stiger, svinder antallet af potentielle købere. De krav, man som køber stiller, ændrer sig for mange i takt med prisudviklingen. De købere, der tidligere ville købe en stor lejlighed i byen, køber nu enten mindre, eller også rykker de ud af byen. Det samme gælder de mindst bemidlede købere, som også bidrager til, at salgsaktiviteten flytter længere ud på Sjælland. Ved lejlighedssalget gælder det særligt Østsjælland, siger Birgit Daetz.

Også salget i Aarhus og hele landsdelen Østjylland er faldet siden januar sidste år, og her gælder samme mekanismer som i hovedstaden. I landets tredje- og fjerdestørste byer, Odense og Aalborg, er salget derimod opadgående.

– Det er tydeligt, at priserne har ramt et loft i København og Aarhus, hvor køberne ganske enkelt står af, mens der i andre dele af landet stadig er en margin. Og så er udviklingen også et billede på, at de tiltag, der er blevet iværksat for at dæmme op for prisstigninger og risikoen for en boligboble, har haft en effekt, som formentlig vil vise sig i mere beherskede prisstigninger det kommende år, siger Birgit Daetz.