Licensen afskaffes og der skal spares hos DR

DR Byen med koncertsalen. Arkivfoto: Frank B. Daugaard (CC BY-SA 2.0)

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale, som betyder at medielicensen afskaffes og i fremtiden finansieres public service, herunder DR, via skatten.

Den fremtidige finansiering af DR via skatten sker ved, at personfradraget reduceres.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at DR skal spare 20% over de næste fem år. Parterne er enige om, at DR varetager opgaver, der er en kulturbærende del af det danske samfund, og at DR skal videreføres som Danmarks centrale udbyder af public service. Men man vil have DR til at fokusere klarere på kerneopgaven: grundlæggende public service.

Finansminister Kristian Jensen (V) er glad for aftalen. Han kalder besparelsen på 20% for “fornuftigt”:

– Jeg er stolt af at være den finansminister, der fik afskaffet licensen, det er en medieskat, der hører fortiden til. Og så er jeg meget tilfreds med, at vi får slanket DR, ikke dramatisk, men fornuftigt, siger finansminister Kristian Jensen.

Også kulturminister Mette Bock (LA) er godt tilfreds med aftalen:

– Jeg er glad for, at vi nu endelig får lagt licensen i graven – det har jeg arbejdet for gennem mange år. Med aftalen får vi et mere fokuseret DR, som skal gentænke sig selv som kulturinstitution. DR skal ikke længere være en bred mastodont, men et smalt fyrtårn. Om kort tid vil regeringen følge op og præsentere et samlet mediepolitisk udspil. Det glæder jeg mig til, siger kulturminister Mette Bock.